Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

#Безбарєрність: Інклюзивна освіта є важливими кроком для розвитку дитини

Дата: 26.03.2024 15:17
Кількість переглядів: 347

У сучасному світі, де інклюзивна освіта є не лише гаслом, а й важливими складовими громадського розвитку, питання навчання дітей з особливими освітніми потребами набуває особливого значення.

 За останні роки дошкільні та загальноосвітні заклади Житомирщини стали не лише місцями навчання, а й центрами розвитку та виховання дітей з різними освітніми потребами. Загальна кількість дітей, які навчаються в інклюзивних умовах, свідчить про великий прорив у створенні адаптивних середовищ для навчання та розвитку.

 На сьогодні в Житомирській області на інклюзивному навчанні у закладах загальносередньої освіти навчається 1849 дітей з особливими освітніми потребами, у закладах дошкільної освіти – 661 дитина.

 У двох закладах загальносередньої освіти, а саме у містах Житомир та Бердичів функціонує 15 спеціалізованих класів, в яких навчається 115 дітей з особливими освітніми потребами. За індивідуальною формою навчання наразі навчається 483 учні.

 Для учнів з особливими освітніми потребами умови для здобуття освіти на рівні з іншими дітьми, створюються максимально зручні умови, наразі облаштувано та обладнано 272 ресурсні кімнати. У цих кімнатах надаються індивідуальні та/або групові психолого-педагогічні та корекційно-розвиткові послуги. Вони потрібні для психологічного розвантаження, соціально-побутового орієнтування та формування навичок самообслуговування. Ресурсні кімнати побудовані на принципах доступності та універсального дизайну.

 Зокрема у навчальному 2023/2024 році діти з особливими потребами дошкільного віку мають можливість отримувати корекційні послуги, набувати навичок соціалізації, навчаючись в інклюзивних групах та класах, які функціонують у 117 садках та 332 школах на принципах рівності та доступності послуг, розвиткового середовища та універсального дизайну для кожної дитини.

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь