Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Історія успіху пулинця Олександра Макеєнка, якому вдалося виграти грант на власну справу

Дата: 04.09.2023 12:35
Кількість переглядів: 1160

Розпочати власну справу, та ще й у час війни, справа не з легких. Але разом з командою однодумців, враховуючи державну грантову програму підтримки та усвідомлене бачення проєкту, можна ризикнути і спробувати створити власний бізнес з нуля. Про це під час інформаційно-пізнавальної зустрічі щодо можливості отримання гранту «Гранти для малих та середніх жіночих та сімейних підприємств» від USAID (КЕУ) розповів наш земляк Олександр Макеєнко, який першим у Пулинській громаді зумів написати успішну заявку на грантову підтримку, виграти кошти та реалізувати свій проєкт.

Фото без описуПід час обміну досвідом із активними підприємцями громади, Олександр Іванович наголосив, що писав бізнес-план проєкту разом із родиною, дізнавшись про можливість отримати мікрогрант за державною програмою підтримки «Власна справа».

Ця програма передбачає надання мікрогрантів для започаткування або розвитку власного бізнесу у сумі до 250 тис. грн з обов’язковою умовою створення не менше двох нових робочих місць для отримання максимальної суми гранту, та реалізується у співпраці із Державним центром зайнятості.

Основна мета – активізація підприємницької діяльності та стимулювання створення робочих місць.

За умовами участі, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21 червня 2022 року № 738 «Деякі питання надання грантів бізнесу», Олександр Макеєнко зі своєю командою подолали ряд етапів, зокрема:

  1. Заповнили заявку відповідного зразка на порталі Дія, додавши бізнес-план, форма якого визначається Мінекономіки.
  2. Після перевірки ділової репутації та відомостей, зазначених у заяві, пройшли особисту співбесіду з регіональним центром зайнятості, результати якої були надіслані до Державного центру зайнятості, котрий забезпечує прийняття рішень про надання мікрогрантів та інформування отримувачів про прийняте рішення відповідно до договору про взаємодію.
  3. Захистили бізнес-план (онлайн).
  4. Уклали договір про надання мікрогранту за формою, встановленою Мінекономіки, та подали до уповноваженого банку пакет документів для відкриття рахунка. 

Важливо: обов’язковою умовою договору мікрогранту є створення протягом шести місяців з дня зарахування коштів на рахунок отримувача в уповноваженому банку робочих місць залежно від розміру мікрогранту, визначеного пунктом 4 Порядку надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу, та працевлаштування на них осіб на строк не менш як 24 місяці протягом трирічного строку реалізації проєкту. 

  1. Реалізують проєкт.

Серед іншого, було відзначено, що уся взаємодія та проходження різних етапів проєкту відбувалася онлайн, що забезпечувало її прозорість, а також відчувався супровід і регулярний контроль за дотриманням умов договору з боку Центру зайнятості.

Фото без описуПід час спілкування наш земляк наголосив і на тому, що грантонадавачі більш орієнтовані на підтримку проєктів, націлених на виробництво або надання послуг, а усі фінансові питання вирішуються шляхом оплати квитанцій, на дозволені договором витрати, через банк, у якому відкрито рахунок, тобто грантоотримувач сам не розпоряджається коштами, а усі витрати чітко регламентуються затвердженим бізнес-планом.

«Цей грант, свого роду, безвідсотковий кредит: за три роки податками за працевлаштованих осіб, треба повернути цих 250 тис. у державу», - підсумував підприємець.

Відповідаючи на питання про розподіл обов’язків між членами команди, Олександр Макеєнко зазначив:

«На момент написання проєкту у нас було особисте приміщення, донька зайнялася написанням бізнес-плану, дружина відповідала за питання бухгалтерського напрямку, син погодився розвивати цей бізнес. Мені ж лишилося офіційно зареєструватися як ФОП та захистити проєкт».

На момент зустрічі та розмови з Олександром Макеєнком на СТО працювали четверо офіційно зареєстрованих осіб та було відкрито 3 вакансії з пошуку автослюсарів у Центрі зайнятості.

На сьогодні, на СТО у нашого земляка, розташованого у смт Пулини, вул. Шевченка, 177 А (Заповіт), доступні такі послуги:

  • комп'ютерна діагностика;
  • ремонт ходової частини;
  • вакуумна заміна технічних рідин та фільтрів;
  • ремонт трансмісії та гальмівної системи;
  • капітальний ремонт двигуна;
  • обслуговування паливної системи та системи запалювання;
  • шиномонтаж та балансування коліс;
  • полірування кузову та фар;
  • хімчистка автомобіля.

Більше інформації про діяльність СТО, розширений спектр послуг, вільні вакансії та інші питання можна почерпнути на сторінці СТО у фейсбук (СТО "Carvita" Пулини) або за номером телефону 067-188-57-90 (Олександр).

Шановні суб’єкти господарювання, ця історія успіху про те, що немає нічого неможливого, що кожен, хто мріє про власну справу та не знає з чого розпочати, може подаватися на підтримку з боку держави та міжнародних партнерів.

Бажаємо успіхів кожному з Вас! Переконані: успішних історій ще буде чимало!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь