Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Презентували виставку українсько-німецького проєкту «Захистимо пам'ять: захист і меморіалізація місць масових поховань часів Голокосту»

Дата: 28.08.2023 14:49
Кількість переглядів: 184

Нещодавно у холі Центру культури і дозвілля Пулинської селищної ради відбулася презентація виставки українсько-німецького проєкту «Захистимо пам'ять: захист і меморіалізація місць масових поховань часів Голокосту в Україні», яка всебічно та емоційно розповідає про жахливі сторінки війни – знищення євреїв та ромів під час окупації, відновлення пам’яті та облаштування забутих масових поховань.

Фото без описуПрацівники бібліотеки нагадали присутнім, що під час Другої світової війни було здійснено найбільший в історії злочин проти людства – «Голокост». В Україні, внаслідок масових розстрілів, які вчинили німецькі підрозділи СС, поліція, військові частини, загинули близько 2 млн євреїв.

Відвідувачі виставки також мали нагоду прослухати невеликий екскурс про історію Голокосту на Пулинщині. Розповідаючи про ті страшні події, заступник селищного голови з питань діяльності виконавчих органів ради Сергій Мурзаков окреслив хронологію тих кровопролитних подій та розповів про віднайдені місця захоронень євреїв у межах населених пунктів громади.

У рамках даного проєкту історики Юрій Грабовський та Сергій Мурзаков дослідили, що за межами села Ягодинка було розстріляно понад 750 євреїв.

Під час виступу також було наголошено, що один із наших земляків, Петро Піскун, допоміг єврейській сім'ї уникнути страти, за що згодом отримав нагороду «Праведник світу» від Уряду Ізраїлю.

Фото без описуКрім цього, відвідувачі мали нагоду ознайомитися не лише із матеріалами експозиції, а й іншими письмовими дослідженнями, свідченнями очевидців. Охочі детальніше познайомитися з проєктом «Захистимо пам'ять» брали роздаткові матеріали з собою.

Виставка, основна мета якої – привернення уваги сучасних поколінь до теми Голокосту в Україні, облаштування забутих масових поховань євреїв та ромів, як місць пам’яті й інформації, функціонуватиме близько двох тижнів. Тому запрошуємо усіх охочих її відвідати.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь