ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ – ЗАПОРУКА ЗДОРОВ’Я
2 червня – День здорового харчування і відмови від надмірностей у їжі. Він відзначається у світі з 2011 року.
Проблема переїдання є досить серйозною й стосується багатьох людей – адже споживання великої кількості швидко засвоюваних вуглеводів може призвести до збільшення маси тіла та ожиріння. А ці стани суттєво збільшують ризик виникнення неінфекційних хвороб.
До чого призводить переїдання?
- шлунок розширюється, щоби пристосуватися до великої кількості їжі та починає тиснути на інші органи, що зумовлює відчуття дискомфорту;
- велика кількість їжі в шлунку змушує ваші органи працювати більш інтенсивно, виділяються додаткові гормони та ферменти;
- ваш метаболізм може прискорюватися, адже організм намагається спалити більше калорій, тому ви можете відчувати тимчасову пітливість навіть запаморочення.
Як не переїдати: 7 простих порад
- Краще їсти протягом дня або робити здорові перекуси перед святкуванням.
- Користуйтеся принципами тарілки здорового харчування.
- Обмежуйте споживання оброблених продуктів із великим вмістом жиру, солі та цукру (соуси, копчені продукти, ковбаси, їжа швидкого харчування).
- Не відволікайтеся під час прийому їжі.
- Пийте більше води протягом частування.
- Стежте за розмірами тарілки.
- Не забувайте про фізичну активність.
5 принципів здорового харчування
- Збагачуйте раціон різноманітними фруктами та овочами. Їжте капусту, огірки, листя салату та іншу зелень, цибулю, гарбуз, моркву, перець, помідор, редьку тощо.
- Надавайте перевагу цільнозерновим продуктам, додайте до меню нешліфований рис, вівсянку, гречану кашу та інші види круп.
- Обирайте нежирні молочні продукти. Намагайтеся їсти молочні продукти 2–3 рази на день.
- Урізноманітнюйте раціон білковою їжею. Здорове харчування передбачає споживання м’яса (птиця, телятина тощо). 2–3 рази на тиждень варто готувати рибу.
- Додавайте до меню бобові та горіхи. Це джерела поживних речовин та вітамінів.
Відділ комунікації, організаційної та інформаційно-роз’яснювальної роботи ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»