Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Дорослі та малі мережили великодні мальованки

Дата: 12.04.2023 08:24
Кількість переглядів: 536

Традиційно, напередодні Великодня українці випікають запашні паски, готують різноманітні страви, прикрашають дім і розписують великодні яєчка. Українська писанка – віковічна традиція, яка дісталася нам у спадок від предків. Виготовлена власноруч, вона є надійним оберегом для родини та оселі і водночас чудовим символом великодніх свят. 

Вчора, 11 квітня, у рамках проведення 2-денного благодійного майстеркласу з виготовлення мальованки, організованого Пулинською селищною радою, з метою відродження українських традицій та підтримки Воїнів-земляків, дорослі та діти, сім’єю та поодинці створювали мальованку-оберіг.

13 учасників майстеркласу, поринувши у світ великодніх традицій, пізнавали особливості і сакральне значення символів, кольорів та орнаментів на писанках.

Керівник гуртка декоративно-ужиткового мистецтва КЗПО «Центр дитячої та юнацької творчості Пулинської селищної ради» Людмила Подкаура у ході короткого екскурсу у історію творення великодньої писанки розповіла про основні види розпису великодніх яєць, символічне значення кольорової палітри, яка найчастіше трапляється на писанках, великодні мотиви та знаки на писанках.

Охочі створити великоднє яєчко-оберіг, під дбайливим супроводом Людмили Подкаури та директора КЗПО «Центр дитячої та юнацької творчості Пулинської селищної ради» Оксани Василенко наносили на дерев'яні яєчка три базові орнаменти: вазонок (дерево життя) – символ Всесвіту, де тісно переплітається минуле, майбутнє й сьогодення; пташку – символ людської душі, а також церкву, зв’язані квітами, виноградом та колосками.

Крім цього, творцям і творчиням розповіли, яку мальованку варто дарувати мамі, яку татові, друзям, яку варто лишити для себе, а яку ліпше покласти до покуті.

2 години, проведені в атмосфері меланхолійної автентичності, у якій відчувається втрачений зв'язок поколінь, умиротворення та долучення до прекрасного, змусили дорослих замислитися над духовною скарбницею рідного народу, а дітей – потішили яскравими кольорами і незвичайними малюнками.

У народі існує повір’я, що доки люди будуть писати писанки, доти буде існувати Україна і світ… Тож пишімо, малюймо, дряпаймо!

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь