Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

ОСОБЛИВОСТІ ВІДКЛЮЧЕННЯ СВІТЛА У ПУЛИНСЬКІЙ ГРОМАДІ

Дата: 01.12.2022 11:34
Кількість переглядів: 577

Сьогодні на засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Пулинської селищної ради було обговорено питання, яке цікавить більшість мешканців громади – «Про застосування графіків аварійного відключення на території Пулинської селищної територіальної громади».

У ході виступу начальник Пулинського РЕМ Юрій Сидорчук розповів про ситуацію, яка склалася зі світлом у нашому регіоні.

Серед іншого було зазначено:

  1. Від ракетних ударів, завданих росією, пошкоджень зазнали 2 підстанції у Житомирській області. У зв’язку з цим виник дефіцит потужності електроенергії, що спровокував ряд відключень, у тому числі, аварійних та спеціальних.
  2. Для стабілізації системи електричної мережі застосовуються різні графіки відключень:
  • Аварійні графіки відключень діляться на черги, тобто першочергово вимикаються лінії 10 кВт, які входять до черги від 1 до 10. Від цієї черговості і залежить швидкість відключення. Такі графіки використовувалися від початку виникнення ситуацій, пов’язаних із дефіцитом електроенергії, проте виявилися неефективними.
  • Стабілізаційні графіки відключень – вимкнення стосувалося конкретних районів. Неефективність таких відключень підтвердилася протягом перших 5 днів, тому такий вид відключень також відмінили.
  • Графіки погодинних відключень – графіки, які розміщені на офіційному сайті Житомиробленерго. Анонсовані відключення тривають із 06.00 до 11.00 год і з 16.00 до 20.00 год та поділені на три сектори: сектор 1, 2, 3. В ідеалі такі графіки є найбільш дієвими, проте потужностей відключення одного сектору, червоного, який вимикається першочергово є недостатньо. Через це у дію вводиться наступний у черзі сектор, позначений жовтим кольором, після цього – зеленим. Наприклад, наша громада відноситься до Сектору 1, який першочергово вимикається, якщо він червоного кольору, а також, якщо він жовтого чи зеленого, у випадку дефіциту потужності.
  1. Завчасно повідомляти про введення відключень для жовтого та зеленого сектору неможливо, адже інформацією володіє лише диспетчер ЦДС, який бачить, що навантаження критичне і потребує відключення наступного сектору.
  2. Окремі КТП не вимикаються, а знеструмлюються ПЛ 10, від яких живляться окремі КТП – трансформаторні підстанції.
  3. Останні кілька днів були введені усі три сектори.
  4. Якщо потужностей вистачає, диспетчери ЦДС  дають дозвіл РЕМу на почергове включення ліній або споживачів.
  5. Найближчим часом кожен сектор буде розділено ще на два сектори, щоб чергувати споживачів.

У ході виступу начальника Пулинського РЕМ також було порушено питання щодо  нарікань з боку споживачів – мешканців громади, які обурені тривалими відключеннями населених пунктів громади, а також деяких віддалених від центру селища вулиць, щодо нераціонального знеструмлення.

За словами Юрія Сидорчука, графіки погодинних аварійних відключень складаються відповідно до Інструкції про застосування цих графіків, у якій є поняття «об’єкт критичної інфраструктури», що включає у себе лікувальні заклади, заклади надання послуг з забезпечення зв’язку, інтернету, водопостачання, водовідведення та інших закладів, від функціонування яких залежить життєдіяльність регіону, а відключення паралізує їх діяльність. Саме тому, графік складався таким чином, щоб подати живлення на лінію 10 кВт, котра живить усі об’єкти критичної інфраструктури, що розміщені здебільшого у центрі.

Крім цього, начальник відділу освіти Наталія Опанащук порушила питання щодо відключень світла у закладах освіти, які негативно впливають як на освітній процес, так і на здоров’я дітей та акцентувала увагу на пошуку шляхів вирішення цієї проблеми.

Селищний голова Олександр Гаврилюк, серед іншого, наголосив на необхідності комунікації РЕМу з селищною радою, у межах компетенцій та пошуку спільних шляхів вирішення цього питання, шляхом удосконалення діючих графіків відключень та раціональному й рівномірному вимкненню електроенергії почергово у всіх споживачів, у тому числі і для центру громади, а також інформування населення.

У відповідь на це, начальник РЕМу зазначив:

«Якщо відключити центр, скажімо з 12.00 до 14.00 год або з 18.00 до 20.00 год, то треба бути готовими, що зникне сповіщення про повітряну тривогу, інтернет, мобільний зв’язок тощо. Зателефонувати у пожежну частину також буде неможливо, не працюватимуть телефони, банкомати, аптеки, інші об’єкти торгівлі; водопостачання, водовідведення також буде відсутнє».

Разом з тим, було наголошено, що відбуватимуться рейди щодо дотримання громадянами лімітів споживання та економії у часи споживчого піку.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь