Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

АНТИБІОТИКИ – НЕ  МЕТОД  САМОЛІКУВАННЯ!

Дата: 15.11.2022 14:07
Кількість переглядів: 161

З 12 по 18 листопада відзначається Всесвітній тиждень обізнаності про антибіотики. Він є щорічним заходом Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). Вперше цю ідею було висунуто в Європі в 2007 році.

Мета заходів підвищення поінформованості про глобальну стійкість до протимікробних препаратів та заохочення передового досвіду серед громадськості та працівників охорони здоровя, щоб уникнути подальшої появи та поширення лікарсько-стійких інфекцій.

ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України інформує:

  1. Антибіотики – одні з найпотужніших ліків для боротьби з небезпечними для життя людей бактеріальними інфекційними хворобами. Однак  багато антибіотиків використовуються без потреби, наприклад, при застуді або грипі. Або їх неправильно використовують: приймають не у рекомендованому дозуванні, не дотримуються тривалості прийому (менше або більше днів, ніж потрібно) тощо. У таких випадках це загрожує втраті корисності цих важливих ліків.
  2. Через широку доступність, самолікування й некваліфіковане призначення, антибіотики вже до 2050 року можуть стати причиною смерті близько 10 мільйонів людей щороку. А все через розвиток стійкості в бактерій, грибів, вірусів до антимікробних препаратів, до яких вони раніше були чутливими. Як наслідок – лікування бактеріальних інфекційних хвороб (пневмонії, туберкульозу та інших) стає важчим: період госпіталізації збільшується, зростають медичні витрати та показники смертності.
  3. Безвідповідальне використання антимікробних препаратів прискорює ріст резистентності. Тож антибіотики незабаром можуть зовсім припинити працювати. Головна причина появи резистентних бактерій це безвідповідальне вживання антибіотиків. Відповідальність за таку ситуацію лежить як на людях, які займаються самолікуванням, так і на працівниках фармацевтичного бізнесу, які не інформують клієнтів про наслідки купівлі антибіотиків без призначення.
  4. Зупинити резистентність неможливо. Єдине, що в наших силах — уповільнити її розвиток, і дати вченим час розробити нові препарати для боротьби з бактеріями.

Для цього потрібно пам’ятати: призначати антибіотики це справа лікаря!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь