Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

ГОЛОСИ БОРОТЬБИ: Боролись! Боремось! Поборемо!

Дата: 13.10.2022 13:17
Кількість переглядів: 90

14 жовтня, в Україні на державному рівні відзначають дві дати, які нероздільно пов’язані військовими традиціями, героїзмом, історією воїнства, боротьбою за державність – День захисників і захисниць України та 80-річчя створення Української повстанської армії.

Як зазначили в Українському інституті національної пам’яті, Україна має унікальну історію воїнства. Кожна її сторінка сповнена звитягами різних поколінь оборонців рідної землі, які сформували особливий характер та образ сучасних захисників і захисниць України. Їх провідними рисами є патріотизм і відчайдушність, відвага і честь.

«Цього року вшановуємо сучасних захисників і захисниць України та воїнів УПА під гаслом «Боролись! Боремось! Поборемо!». Українська повстанська армія – військово-політична формація Українського національно-визвольного руху, яка прагнула відновити українську державність. Боротьба повстанців за незалежність України проти нацистів і совєтів є яскравим прикладом самовідданості та жертовності. Повстанці й досі є головними антигероями російської пропаганди. Їх боротьбу в формі беззбройного опору підхопив дисидентський рух 1960-х років і національно демократичне відродження кінця 1980-х – початку 1990-х. Сучасні Збройні сили України незламні, як воїни УПА. Вони наслідують військові традиції повстанців. Зокрема, гасло «Слава Україні!» у 2018 році стало офіційним військовим вітанням, а пісня «Зродились ми великої години», яка з 1932 року була гімном ОУН, – тепер марш українського війська», – розповіли в Українському інституті національної пам’яті.

В Українському інституті національної пам’яті наголосили, що у повномасштабній війні, розв’язаній рф, українці зі зброєю в руках боронять незалежність не лише власної держави, а й країн Європи. Сьогодні світ знову зіткнувся з режимом, який прагне поділити кордони й прямує до новітнього тоталітаризму, який отримав назву «рашизм». 

«Повномасштабна війна – не лише за майбутнє, а й за наше минуле – за правдиву історію та пам’ять про борців за незалежність і жертв злочинів, вчинених комуністичним і рашистським режимами. Своїм героїзмом ми викликаємо повагу і змінюємо світ. Боремося за свободу та незалежність, за утвердження національної гідності. Віримо, що сучасні захисники та захисниці, пам’ятаючи чин повстанців, здобудуть перемогу», – додали в Українському інституті національної пам’яті.

Детальніше ознайомитися з інформаційними матеріалами, підготовленими  Українським інститутом національної пам’яті можна за посиланням.

Переглянути презентацію "Голоси боротьби" можна тут.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь