Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

ХОДИТИ ПІШКИ – КОРИСНО І ПОТРІБНО 

Дата: 06.10.2022 10:11
Кількість переглядів: 226

Ходьба - найбільш природний спосіб пересування людини в просторі, а також найдоступніший і найпростіший вид фізичної активності. Це відмінний засіб профілактики захворювань, який допомагає впоратися з різними станами: зниженим імунітетом, відсутністю настрою та млявістю, відчуттям слабкості, занепадом сил.

Фахівці ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики  хвороб МОЗ України» рекомендують  займатися енергійною ходьбою не менше 2-3 годин на тиждень. Для занять цим видом спорту не потрібне жодне спорядження.  Єдина вимога до одягу та взуття — його зручність. 

Користь від пішої ходьби: 

• стабілізується рівень холестерину, кров’яний тиск та міцність судин; 

• спалюється більше калорій, ніж зазвичай; 

профілактика інфаркту; 

захист від діабету та гіпертонії (ті, хто робить за день максимальну кількість кроків, зменшують ризик появи діабету на 43%, а гіпертонії - на 31%); 

• у жінок додаткові 1000 кроків на день призводять до 13% зниження ризику ожиріння (у чоловіків такого зв’язку між ходьбою та ризиком ожиріння не виявлено);

• нормалізація дихання: зникає задишка при незначних навантаженнях;

• спалювання жирових відкладень, природне схуднення без виснажливих тренувань;

• покращення травлення, виведення шлаків з організму;

• благодійний вплив на суглоби та хребет;

• уповільнення процесів старіння;

• зміцнення м’язової маси;

• підвищення імунітету, захисних властивостей організму;

• налагодження серцебиття, зміцнення кровоносних судин;

• поява стійкості до стресів, нормалізація сну.

Під час ходьби працюють різні групи м’язів - завдяки чому підтримується тонус всього тіла. Прогулюючись пішки, Ви задіюєте біомеханічні та нейрофізіологічні процеси, а не тільки м’язи, тому позитивний ефект від них – комплексний: здоров’я, гарне самовідчуття та схуднення. Також активізується кровообіг, інтенсивно збагачуються киснем внутрішні органи, прискорюються обмінні процеси в організмі.

Правильні та регулярні прогулянки пішки допоможуть наситити тканини хребта киснем, зміцнити міжхребцеві диски. Мозок отримує більше харчування, покращується кровообіг, активізуються ослаблі нейронні зв’язки та стимулюється їхня робота. Серцевий м’яз та судини тренуються – тому ризик розвитку інфаркту та інсульту знижуються вдвічі, зменшується небезпека появи варикозного розширення вен.

Обмінні процеси під впливом фізичних навантажень прискорюються: клітини стають сприйнятливішими до інсуліну, глюкоза не накопичується, а витрачається; як наслідок – відбувається схуднення, підтримується нормальна вага тіла. 

Як правильно ходити?

Дехто  помилково вважає, що тільки швидка ходьба (що межує з бігом) або ходьба зі спеціальними пристосуваннями (наприклад, зі скандинавськими ціпками) є правильною. Але це не так.

Щоб відчувати себе бадьорим та підтримувати своє здоров’я, форсувати темп ходьби не рекомендується. Це  призводить до збільшення довжини кроку – відтак  зменшує швидкість і викличе  швидку втому. Однак і навмисне повільно ходити не варто. Оптимальна швидкість, яка принесе користь здоров’ю -  4-5 км/год. 

Гуляти пішки — добрий і простий спосіб привести себе у форму, покращити якість сну, завдяки чому підвищується стійкість до стресів та працездатність, нормалізується фізичний та психоемоційний стан.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь