Вода в раціоні найменших: вибір на користь здоров'я
Від якості питної води великою мірою залежить здоров'я будь-якої людини. Особливо це стосується малюків. Вимоги до якості води для дитячого харчування вищі, ніж до води для дорослих.
За даними ВООЗ, 25% населення планети постійно перебуваєть під загрозою хвороб, пов’язаних зі споживанням недоброякісної питної води. Для України забезпечення населення якісною питною водою є однією із найбільш пріоритетних проблем, адже за рівнем водозабезпечення наша країна займаємо одне з останніх місць серед країн Європи. Ця проблема стосується як централізованого, так і децентралізованого водопостачання.
Згідно з повідомленням ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», однією із найбільш небезпечних для організму людини хімічних речовин, яка міститься у питній воді, є солі азотної кислоти або нітрати. Ці сполуки потрапляють у підземні водяні горизонти внаслідок внесення мінеральних та особливо органічних добрив в ґрунт.
Забруднена нітратами вода навіть у смертельних дозах – чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком. Дуже важливо знати те, що кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує їх кількість.
Особливо чутливі до дії нітратів новонароджені та діти до 1 року життя. Приготування сумішей для дитячого харчування, в яких використовується колодязна вода, що містить велику кількість нітратів, становить основну загрозу отруєння немовлят та розвитку метгемоглобінемії.
З метою запобігання негативному впливу нітратів на здоров’я та виникненню отруєнь і захворювань, ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» рекомендує для приготування їжі та питних цілей дітям до 3-х років використовувати чисту від нітратів питну воду, а саме: фасовану/бутильовану воду. Використання води з колодязів та каптажів для приготування дитячих сумішей вважається неприпустимим.