Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Права та гарантії для добровольців, що виявили бажання захищати Україну

Дата: 06.04.2022 16:50
Кількість переглядів: 1124

Які права та гарантії для добровольців, що виявили бажання захищати Україну та не є військовослужбовцями чи резервістами сил територіальної оборони?

Роз’яснюють фахівці Новоград-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Нещодавно законодавець врегулював питання гарантій для добровольців територіальної оборони. Вважається, що за умови участі в обороні держави, доброволець виконує державні або громадські обов'язки, які передбачені Конституцією України.

У Кодексі законів про працю, стаття 119 визначає гарантії для працівників на час виконання державних або громадських обов'язків. Вказано, що працівникам, які залучаються до виконання обов'язків, передбачених законами України «Про військовий обов'язок і військову службу» і «Про альтернативну (невійськову) службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», надаються гарантії та пільги відповідно до цих законів. Законодавець вважає, що трудові гарантії, вказані у цій статті, поширюються на добровольців. Тому, за працівниками — членами добровольчих формувань територіальних громад варто на час виконання ними завдань територіальної оборони зберігати місце роботи і середній заробіток.

Крім того, частина 2 статті 24 Закону України «Про основи національного спротиву» визначає, що на членів добровольчих формувань територіальних громад під час їх участі у заходах підготовки добровольчих формувань територіальних громад, а також виконання ними завдань територіальної оборони поширюються гарантії соціального і правового захисту, передбачені Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Також набув набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення норм, що регулюють питання визначення категорій осіб, які визнаються ветеранами війни та членами сімей загиблих Захисників і Захисниць України, та надання їм соціальних гарантій».

У цьому законі передбачено, що відтепер добровольці територіальної оборони можуть бути визнані:

- учасниками бойових дій;

- особами з інвалідністю внаслідок війни.

Цим же Законом запроваджено соціальний захист нової категорії осіб – сім’ї загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України.

І ще добровольці, що безпосередньо брали участь в обороні України, отримали право оформити дострокову пенсію за віком після досягнення чоловіками 55 років, жінками – 50 років та за наявності страхового стажу не менше 25 років у чоловіків і не менше 20 років у жінок. Дана зміна вступила в дію 21 березня 2022 року, що передбачено Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення норм, що регулюють питання визначення категорій осіб, які визнаються ветеранами війни та членами сімей загиблих Захисників і Захисниць України, та надання їм соціальних гарантій» від 15 березня 2022 року № 2121-IX.

Для добровольців, що мали статус безробітного на момент укладання контракту добровольця територіальної оборони, зберігаються належні їм виплати допомоги по безробіттю та вони продовжують перебувати на обліку в центрі зайнятості.

Добровольці територіальної оборони не отримують заробітної плати за участь у територіальній обороні, але забезпечуються за рахунок державного бюджету засобами для виконання функцій із захисту держави. Також, органи місцевого самоврядування, при яких утворено добровольчі формування, мають право за рахунок власних коштів виплачувати матеріальну допомогу, премії та здійснювати іншу фінансову підтримку добровольців, але за умови наявності коштів у місцевому бюджеті.

Особливо варто наголосити на важливості укладання контракту добровольця територіальної оборони. Оскільки цей документ забезпечує те, що особа буде мати всі передбачені законами пільги та гарантії. Якщо ж особа відмовляється укладати такий контракт, тоді вона діє в статусі волонтера, відповідно гарантії та пільги, передбачені для добровольця територіальної оборони, на неї не поширюються.

Форма контракту добровольця територіальної оборони затверджена 7 березня 2022 року наказом Міністерства оборони. Текст контракту є у вільному доступі в мережі Інтернет.

Контракт укладається між командиром добровольчого формування та добровольцем строком на три роки. Також доброволець має скласти присягу та отримати посвідчення члена добровольчого формування.

Контракт може бути достроково припинено (розірвано) з ініціативи командира добровольчого формування чи добровольця. Порядок припинення та підстави передбачені Положенням «Про добровольчі формування територіальних громад».

Пулинське бюро правової допомоги

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь