Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Хто має право на відпустку по догляду за дитиною?

Дата: 02.12.2021 09:04
Кількість переглядів: 525

До Пулинського бюро правової допомоги Новоград-Волинського МЦ з надання БВПД звернувся клієнт для отримання консультації щодо права чоловіка як батька дитини  на відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею 3-х річного віку.

Працівник Бюро розповів, що питання, хто має бути з дитиною після її народження, повинні вирішувати батьки, з урахуванням усіх сімейних обставин. Визначення «декретна відпустка» об’єднує у собі два види соціальної відпустки: якщо у відпустку у зв’язку з вагітністю і пологами може піти лише жінка, то коло людей, які можуть взяти відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трьох років, розширюється.

Чинним законодавством передбачено, що родина має право обирати, хто з двох батьків піде у «декретну відпустку», є така можливість і в інших членів родини.

Стаття 179 Кодексу законів про працю  України дозволяє брати відпустку по догляду за дитиною також дідусю, бабусі або іншим родичам, що фактично доглядають за дитиною, або ж опікунові чи одному з прийомних батьків.

Скористатись своїм  правом на «декретну відпустку» до досягнення дитиною трьох років батько також має право навіть тоді  якщо перший час за дитиною доглядала мати. Інколи тривалість такого виду соціальної відпустки продовжується до шести років, у зв’язку з медичними показниками дитини.

Для того, аби батько міг оформити відпустку по догляду за дитиною, за місцем роботи йому потрібно надати наступні документи:

- заяву на ім’я керівника з проханням про декретну відпустку;

- копію свідоцтва про народження дитини;

- довідку про те, що мама дитини не пішла у декретну відпустку по догляду за дитиною за своїм місцем роботи або вийшла на роботу до закінчення терміну соціальної відпустки.

Відпустка оформлюється наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу та працівника, до досягнення дитиною трьох років, виплачується допомога при народженні дитини.

Протягом часу знаходження  у зазначеній відпустці за батьком зберігається робоче місце і цей час зараховуються як до загального, так і до безперервного стажу роботи, а також  до стажу роботи за спеціальністю. Час відпусток, зазначених у  статті 179 КзПП, до стажу роботи, що дає право на щорічну відпустку, не зараховується.

Роботодавець не має жодного права відмовити чоловіку скористатись його законним правом. За бажанням чоловіка у період перебування його у відпустці для догляду за дитиною він може працювати на умовах неповного робочого часу або вдома.

Разом з тим відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею віку трьох років не надається, якщо дитина перебуває на державному утриманні, крім прийомних дітей у прийомних сім’ях та дітей-вихованців у дитячих будинках сімейного типу.

Виникли питання, за юридичною консультацією звертайтесь до Пулинського бюро за адреса: 12001, вул. Незалежності 12,  смт. Пулини  Житомирської області.

Телефон:(04131) 3-12-19

E-mail:pulynske@legalaid.zt.ua

Сторінка у Facebook:Новоград-Волинський місцевий центр з надання БВПД

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь