Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Молодь із книгою у руках – рідкість, а от із сигаретою – кожен третій.

Дата: 18.11.2021 12:48
Кількість переглядів: 387

Молодь із книгою у руках – рідкість, а от із сигаретою – кожен третій. І якщо у дорослих людей процес паління виглядає, як буденність, наче проміжний ланч між обідом чи вечерею, то молоде покоління перетворює цей процес мало не на мистецтво: затягуючись тим їдким тютюновим димом, вони, з гордістю поглядаючи на оточуючих, вдивляючись у хмари, продірявлюють свіже доти повітря, цілими клубками диму, подекуди нагадуючи вихлоп від стареньких грузових автомобілів.

Ще більш жахлива картина, коли жінки і чоловіки курять перед своїми дітьми, зачасту малюками, яких, наче окутують у цей сигаретний туман, при цьому тримаючи їх на руках. А тисячі окурків вулицями громади – це взагалі окрема історія.

Ви тільки уявіть: у наш час в Україні нараховується майже 9 мільйонів активних курців, які складають третину всього працездатного населення країни, з них десята частина жінок, більше половини всіх чоловіків, 53% старшокласників. Щороку у нашій країні помирають від наслідків куріння близько 100 тис. людей. Ті, хто почав палити до 15 років  уп’ятеро частіше помирають від раку легень!

Статичні дані свідчать, що за останні 5 років кількість жінок-курців в Україні збільшилася втричі. Варто відзначити, що куріння є однією з причин безпліддя.  У жінок, котрі палять, нікотин погіршує менструальний цикл, призводить у вагітних до мертвонародження, спричиняє раннє статеве старіння, «в'яне шкіра», грубішає голос.

Шокує й те, що серед випускників шкіл близько 60 % уже палять відкрито. І, як мінімум, кожен другий учень 8-го класу хоча б раз пробував закурити. Вчені з'ясували, що куріння у ДВА рази небезпечніше для організму, що росте, ніж для дорослого.

Смертельна доза для дорослої людини міститься в одній пачці сигарет, якщо її викурити відразу, а для підлітків - пів пачки. Були навіть зареєстровані випадки смерті підлітків від поспіль викурених двох-трьох сигарет через різке отруєння життєво важливих центрів, у результаті якого наступала зупинка серця  і припинялося дихання.

Науковці доводять, що у тютюні міститься маса отруйних речовин, їх нарахували майже 1200!

Разом з тим, дослідження підтверджують, що тривале перебування у компанії курців для того, хто не палить, буде відповідати трьом активно спаленим цигаркам у день. 

До причин початку паління у дитячому віці варто віднести допитливість, приклад дорослих і друзів, вплив реклами, кіно, телебачення, бажання не відставати від однолітків, страх бути немодним і несучасним, проблеми в школі тощо. Підлітки починають палити через переживання, відчуття внутрішнього дискомфорту, для підвищення, на їхню думку, працездатності, розумової активності, від «нічого робити», для «заспокоювання нервів», щоб «втамувати» душевні проблеми.

Сьогодні, 18 листопада, у Міжнародний день відмови від паління, ми вкотре закликаємо усіх людей на планеті дозволити собі жити, дихати і насолоджуватися, ростити морально і фізично здорових дітей, які зможуть народжувати та виховувати власних дітей.

Очевидно, що шкода від тютюну у тисячі разів більша, ніж користь, а знеболювальна дія триває всього 18 хвилин після викуреної сигарети. Потім курець починає більш яскраво відчувати той процес, коли організм очищується та сигналізує, що він відхилився від норми і отруєний.

Недаремно, при першій спробі  куріння  - дере в горлі, прискорено б'ється серце, у роті з'являється осоружний смак. Всі ці неприємні відчуття, пов'язані з першою сигаретою, не випадкові. Це захисна реакція організму, і треба нею скористатися - відмовитися від наступної сигарети. Поки ще не настав час, коли зробити це буде не так легко.

Дорогі мешканці громади, попіклуйтеся і про себе, і про оточуючих, про ваших рідних і близьких. Краще той час, витрачений на куріння, використайте з користю: поспілкуйтеся з сім'єю, приділіть час, якого катастрофічно не вистачає, дітям, а, коли хвилюєтеся, то краще відвідайте селищний стадіон «Колос», повправляйтеся на тренажерах з користю для здоров’я та продовжіть на кілька років своє життя.


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь