Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Вторинна переробка відходів: крок до порятунку планети!

Дата: 15.11.2021 15:14
Кількість переглядів: 3755

Люди щодня викидають величезну кількість побутового сміття, яке не рідко забувають донести до урни, даючи йому можливість  розпочати незвідану подорож від вулиці до вулиці, крізь будинки, торкаючись травиці чи оселяючись на деревах.

Усвідомлене сортування сміття, на жаль, не стало для більшості громадян нашої країни ні трендом, ні способом життя. Не дивлячись на популяризацію сортування відходів, офіційні дані досліджень щодо пагубного впливу такого поводження з довколишнім світом, численні акції та флешмоби, на сьогодні стихійні сміттєзвалища, розкидані залишки їжі, пластику, скла і паперу все ще залишаються незмінними супутниками нашого з вами життя.

Людство навіть не замислюється, що мільярди тонн природних ресурсів, які Земля дає нам щодень, можуть швидко закінчитися. Ви тільки уявіть: за останні три десятиліття людство використало третину наявних на Землі ресурсів, з кожним роком витрачаючи на 1,5% більше ресурсів.

Люди щодня викидають величезну кількість побутового сміття, хоча вагому частину відходів можна було б використовувати для вторинної переробки, що принесло б чималу користь довкіллю та державі.Саме тому такого важливого значення набувають вторинна переробка сировини, економія корисних копалин, пошуки альтернатив.

З метою привернути увагу громадськості та промислових структур до цієї глобальної проблеми, мешканці США у 1997 році започаткували відзначення Всесвітнього дня рециклінгу або Дня вторинної переробки. America Recycles Day (День, коли Америка переробляє відходи) проводився екологами, щоб заохотити американців, які здавали відходи для вторинної переробки і купували продукцію, виготовлену з вторинної сировини.

Завдання вторинної обробки – вирішення проблеми обмеженості ресурсів, зниження вартості готової продукції за рахунок використання більш дешевої сировини і боротьба із забрудненням навколишнього середовища. Зазвичай вторинній обробці підлягають папір, скло, пластик, а органічні відходи широко використовують у сільському господарстві.

Варто пам’ятати, що 60 кг зібраної макулатури збережуть життя одного дерева, виробництво 1 т скла зі склобою зменшить використання піску на 600 кг, вапняку – на 170 кг, кальцинованої соди – на 190 кг, польового шпату – на 170 кг та зменшить споживання енергії на 40%, 1 т переробленого алюмінію (алюмінієві банки з напоїв) економить 4 т бокситів, а економія енергії на виробництво алюмінію сягає 95%.

Щорічно, мільйони побутового сміття спочивають на 6 тисячах українських звалищ та полігонів, потрапляють на переробку лише 5 % твердих відходів, тоді як у більшості країн світу (Німеччина, Швейцарія, Бельгія, Данія та інші) цей показник більше 50 %!

На жаль, в Україні на сьогодні не існує чітко налагодженої системи розділового збору та переробки відходів, проте змінити ситуацію і подбати про навколишній світ, допомогти рідному селищу чи місту не потонути у горах сміття може кожен, якщо намагатиметься:

  1. Розділяти сміття на неорганічні та органічні відходи у власному домі.
  2. Викидати відходи у баки відповідно до маркування.
  3. Здавати макулатуру, пластик та скло у пункти прийому вторсировини.
  4. Купувати якомога менше зайвих товарів, скажімо поліетиленових пакетів.
  5. Використовувати речі та предмети повторно або з переробного матеріалу.

Шановні пулинчани, нагадуємо, що на території громади встановлені 12 контейнерів для збору пластикових пляшок (вул. Шевченка, 84 – 4 контейнери; перехрестя вул. Панаса Мирного та М. Грушевського - 2; вул. Незалежності,116 – 3; вул. Незалежності, 44 – 1; вул. Шевченка, 158 – 1; вул. Шевченка, 118 – 1; вул. Грушевського, 52 – 1). Крім того, функціонує пункт прийому вторинної сировини за адресою: вул. Незалежності, 6-А. Макулатуру та склотару можна привести самостійно або домовитися про самовивіз. На сьогодні вартість 1 кг паперу коштує 3 грн, 1 скляна бутилка – 50 копійок. Також послуги з вивозу твердих побутових відходів надає КБП «Пулинський водоканал».

У нас є можливість зменшити кількість розкиданого сміття на вулицях і відправити його на вторинну переробку, заробивши при цьому кошти та зберігши планету.  Головне - це розуміння того, що такий вид використання відходів допоможе зробити життя кращим та безпечнішим.  Бо ж чисто там, де не смітять. Майбутнє  планети у наших руках.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь