Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Бережіться карантинних рослин

Дата: 02.08.2021 15:46
Кількість переглядів: 550

До карантинних рослин належить амброзія полинолиста та борщівник Сосновського. Їх стебла з’являються у травні-червні, а небезпечними ці рослини стають у період цвітіння – наприкінці літа.

Пилок амброзії та борщівника викликає алергію, підвищення температури, кон'юнктивіт. Особливо шкідливий борщівник, він викликає опіки тіла.

Екологи радять ці отруйні бур’яни викопувати з корінням, зрізати, скошувати.

Особливо небезпечним є борщівник Соснівського. Росте він обабіч річок, доріг, лісів та полів. Ця отруйна рослина – висотою до двох метрів, а то й більше. І в кінці липні якраз настає пора її цвітіння.

Отруйні види борщівника є реальною загрозою здоров’ю, а часом і життю людини. Небезпека представляє не тільки сік рослини, але і його пилок, аромат (запах) і навіть роса.

Сік борщівника, потрапляючи на шкіру, завдяки речовинам у своєму складі, підвищує її чутливість до ультрафіолетового випромінювання. І як наслідок протягом дуже короткого проміжку часу можна отримати важкий сонячний опік з численними пухирями аж до III ступеня. Спостерігалися випадки летального результату в дітей з численними опіками.

Вдихання пилку борщівника або ефірних олій здатне значно нашкодити дихальній системі та навіть привести до летального результату. Наслідками такого токсичного впливу є: розпухання гортані й задуха.

Ознаками інтоксикації (отруєння) борщівником є головний біль, запаморочення, нудота, блювота, підвищення температури тіла аж до 40°C.

Тож бережіться карантинних рослин.

Амброзія полинолиста:

Фото без опису

 

Борщівник:

Фото без описуФото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь