Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Історична пам’ятка – колишня німецька школа в селі Ясенівка

Дата: 06.07.2021 15:43
Кількість переглядів: 560

Серед історичних пам’яток Пулинської територіальної громади, що стосуються німців-колоністів ХІХ-XX століття, про які уже розповідалося, є й занедбана будівля школи у с. Ясенівка. Тут юні художники разом з викладачем художнього відділу школи мистецтв селищної ради Леонідом Фесенком нещодавно провели пленер.

За інформацією вчителя історії ОЗЗСО Пулинської ЗОШ І-III ст., краєзнавця Юрія Грабовського, кістерсько-канторська школа, що в минулому діяла в колишній німецькій колонії Гаймталь, сучасне село Ясенівка, заснована наприкінці ХІХ століття німцями-колоністами, котрі в ті часи проживали на території нашого району. Руїни школи й досі можна бачити на околиці села. Це приміщення було досить добротним, складалося з 25-и кімнат. Цеглу для будівництва брали з цегельного заводу, який раніше знаходився у с. Пулино-Гута. Територія була з невеличким озерцем, господарськими приміщеннями та кірхою, гарно обсаджена деревами.

На початку ХХ століття на Волині діяло близько 400 канторських шкіл. Основним завданням кантора (з нім.- співак, вчитель співу) було керування церковним хором та ансамблем церковних інструментів, а також доповнювалося це ґрунтовними знаннями Катехізису і Євангелія, що давало змогу вести проповіді замість священника.

Ініціаторами відкриття такої школи, вірніше дворічних кістерських класів в Гаймталі були Житомирський пастор Генріх Вазем, Гаймтальський – Юліус Йогансон, Новоград-Волинський – Рудольф Дерінгер. Для потреб школи з зібраних пожертвувань було збудовано двоповерховий цегляний будинок, а 6 червня 1904 року міністерство народної освіти видало дозвіл за №17521 на існування Гаймтальських кістерських класів.

Раніше кістерський клас існував при Гаймтальському пастораті з 17 червня 1899 року, але його діяльність не афішувалася. Затим він став називатися «семінарськими класами для навчання кістерів у селі Стара Буда (теж колишня назва Ясенівки) Пулинської волості». А оскільки колонія отримала нове ім’я, то семінар давав можливість здобути середню освіту його вихованцям.

Від держави на заробітну плату вчителю російської мови Миколі Андрійовичу Козлу виділялося 90 карбованців. Він водночас завідував місцевим двокласним училищем, у якому навчалося 75 хлопчиків і 58 дівчаток. 60 карбованців виділяло Гаймтальське товариство і пасторат на утримання вчителя музики.

Серед навчальних предметів, які вивчались, були: історія християнської церкви, біблейська історія, лютеранське віровчення, вивчення катехизису, біблеїстика, покаяння і молитви, співи й музика, німецька мова, російська мова, основи сільського господарства.

У школі навчалися учні не тільки з Новоград-Волинського, а й з Луцька, Полтави, Коростишева, навіть з Варшави. За проживання в пришкільному інтернаті щомісячно платили 9 крб, за навчання щорічно – 15 крб, за підручники також потрібно було віддавати щорічно 23 крб.

Навчання в школі тривало два з половиною роки. Школа готувала вчителів-кістерів, які мали право відразу після її закінчення (за відсутності священника) здійснювати першочергові обряди: хрестити дітей, хоронити померлих, відвідувати хворих і причащати їх, навчати співу релігійних пісень та гімнів, займатися соціальною роботою.

При Гаймтальській школі у 20-х рр. XX ст. також були відкриті канторські семінари та курси підвищення кваліфікації вчителів.

З часу першого вислання німців на Волині (1914 р.) кістерська школа в Старій Буді припинила свою роботу. Проте, після їх повернення з глибини Російської імперії до своїх домівок, школа відновила свою діяльність, але уже як курси при інспектурі народної освіти Житомирської округи. Тут готували вчителів початкової ланки для шкіл етнічних німців Волинської губернії (сучасної Житомирщини). В 1933 році на базі школи був створений піонерський табір, в який видавали путівки дітям колгоспників.

У 1936 році, після переселення німців до Північного Казахстану, курси припинили своє існування.

В період окупації Пулинського району нацистами, під час бою підрозділу Вермахту з радянськими партизанами, будівля школи була пошкоджена.

Розквіт діяльності цієї школи припадає на період між двома світовими війнами, а саме: кінець 1920-1930-х років.

Нині будівля школи знаходиться в напівзруйнованому стані, хоча могла бути і окрасою, й історичною пам’яткою не тільки села Ясенівка, а й усієї Пулинської громади. Майже щороку нашу громади відвідують гості з Німеччини. І ця споруда, як і багато інших, могла б бути в переліку туристичного маршруту.

Фото без описуФото без описуФото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь