Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Особливості присвоєння кадастрового номеру земельній ділянці

Дата: 14.05.2021 16:03
Кількість переглядів: 706

До Пулинського бюро правової допомоги Новоград-Волинського МЦ з надання БВПД звернулася громадянка для отримання консультації щодо порядку присвоєння кадастрового номера земельній ділянці право власності на яку підтверджується Державним актом на право приватної власності на землю, виданим в 1999 році.
      Працівник Бюро розповів що,  що відповідно до положень статті 16 Закону України «Про Державний земельний кадастр» та пункту 26 Порядку ведення Державного земельного кадастру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2012 № 1051,  кадастровий номер земельної ділянки є її ідентифікатором у Державному земельному кадастрі. 
       Згідно з вимогами ст. 791 Земельного кодексу України, формування земельної ділянки полягає у визначенні земельної ділянки як об'єкта цивільних прав. Формування земельної ділянки передбачає визначення її площі, меж та внесення інформації про неї до Державного земельного кадастру.
  Земельна ділянка вважається сформованою з моменту присвоєння їй кадастрового номера.
       Відповідно до пункту 29 Порядку ведення Державного земельного кадастру, кадастровий номер земельної ділянки є індивідуальна, що не повторюється на всій території України, послідовність цифр та знаків, яка присвоюється земельній ділянці під час її державної реєстрації й зберігається за нею протягом усього часу існування.    
         Враховуючи те, що клієнт має Державний акт на право приватної  власності на землю без зазначення кадастрового номера, тому  власнику необхідно замовити у розробника документації із землеустрою  виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки (в натурі) на місцевості (ст. 55 Закону України “Про землеустрій”).
      Розробник документації із землеустрою повинен виконати геодезичні роботи і розробити проєкт землеустрою щодо відведення земельної ділянки в строки, встановлені договором. Межі земельної ділянки, при необхідності, повинні бути закріплені межовими  знаками встановленого зразка. 
      Варто звернути увагу, що безпосереднім виконавцем виготовлення технічної документації може бути лише особа (розробник документації із землеустрою), що має сертифікат інженера-землевпорядника, в іншому випадку здійснити державну реєстрацію земельної ділянки буде неможливо, оскільки проєкт землеустрою буде вважатися недійсним. Перелік таких осіб розміщений на офіційному сайті Держгеокадастру. 
     Відповідно до положень ст. 28 Закону України “Про землеустрій”, максимальний строк складання документації із землеустрою не повинен перевищувати 6 місяців з моменту укладенні договору. Однак у договорі додатково варто погоджувати конкретні строки виконання робіт.
     Відповідно до положень ст. 1861 Земельного кодексу України, проєкт землеустрою щодо відведення земельних ділянок усіх категорій та форм власності, підлягає обов’язковому погодженню з територіальним органом Держгеокадастру.  
         Також зазначаємо, що відповідно постанови Кабінету Міністрів України від 31 серпня 2016 року №580 зі змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2020 №208 “Деякі питання реалізації пілотного проєкт із запровадження принципу екстериторіальності погодження проєкт землеустрою щодо відведення земельної ділянки територіальними органами Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру” пунктом 14 визначено, що під час розгляду документації із землеустрою опрацьовується документація із землеустрою в електронній формі із накладеним на неї кваліфікованим електронним підписом розробника.
       У свою чергу пунктом  15 зазначеної постанови  визначено, що  за результатами розгляду документації із землеустрою відповідний експерт державної експертизи у строк, що не перевищує п’яти робочих днів з дня надходження документації із землеустрою, готує згідно з додатком висновок про погодження або про відмову в погодженні документації із землеустрою в електронній формі із накладенням на нього кваліфікованого електронного підпису, після чого реєструє в системі електронного документообігу Держгеокадастру з обов’язковим нанесенням штрихкоду, який включає реєстраційні індекс і дату.
 Висновок про погодження або про відмову в погодженні документації із землеустрою в електронній формі надсилається через систему електронного документообігу Держгеокадастру на електронну адресу розробнику документації із землеустрою у строк, що не перевищує одного робочого дня з дня його реєстрації в системі електронного документообігу Держгеокадастру”. 
 Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 16.05.2014 № 523-р «Деякі питання надання адміністративних послуг органів виконавчої влади через центри надання адміністративних послуг» державна реєстрація земельної ділянки з видачею витягу з Державного земельного кадастру, є адміністративною послугою.
     Надання вищезазначеної адміністративної послуги здійснюється у порядку, визначеному Законом України «Про адміністративні послуги», а саме статтею 9.
  Таким чином, зазначену  адміністративну послугу власник землі маєте можливість замовити на офіційному вебсайт Єдиного державного порталу адміністративних послуг https://my.gov.ua/info/service/byservicescope-86/3359/details у розділі «Природні ресурси та екологія», у підрозділі «Земля», а також у Центрі надання адміністративних послуг Пулинської селищної ради  (смт. Пулини, вул. Шевченка, 104 ).
   Відповідно до положень ч. 8 ст. 24 Закону України “Про державний земельний кадастр”, на підтвердження державної реєстрації земельної ділянки заявнику безоплатно видається Витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку. Витяг містить всі відомості про земельну ділянку, внесені до Поземельної книги. Складовою частиною витягу є кадастровий план земельної ділянки.
   Витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку з присвоєним їй кадастровим номером  власнику земельної ділянки необхідно надати до  Центру надання адміністративних послуг Пулинської селищної ради  (смт. Пулини вул.Шевченка 104)  для реєстрації зазначеної земельної ділянки в Державному реєстрі речових прав та отримати відповідний Витяг про державну реєстрацію, який  і буде правовстановлюючим документом.

     Виникли питання, за юридичною консультацією звертайтесь до місцевих центрів та бюро правової допомоги. Їх адреси та контакти ви можете знайти на сайті  http://legalaid.gov.ua у розділі «Всі центри». 
Отримати юридичну консультацію можна за номером 0 800 213103(єдиний контакт центр надання безоплатної правової допомоги).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь