5 травня на Житомирщині скасовано «червоний» рівень епідемічної небезпеки
З 00 год. 00 хв. 5 травня на території Житомирської області скасовується «червоний» рівень епідемічної небезпеки. Таке рішення прийняте на позачерговому засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 4 травня.
За словами заступника Міністра охорони здоров’я – головного державного санітарного лікаря Віктора Ляшка, в області впродовж останнього місяця значно покращилась епідситуація.
«Щотижнева кількість нових випадків захворювання на COVID-19 зменшилася за місяць у три рази. Завантаженість ліжок з киснем менше за цільовий показник і складає 39%. Рівень госпіталізації менше 60 осіб на 100 тисяч і становить 59 осіб на 100 тисяч населення. Коефіцієнт виявлення нових випадків впродовж 7 днів становить менше 16%. І охоплення тестуваннями перевищує встановлений постановою Уряду показник майже в два рази», – повідомив Віктор Ляшко.
Він додав, що 4 травня є всі передумови для виходу з «червоного» рівня. І оскільки все ще спостерігається перевищення епідпорогу по грипу і ГРВІ на 5 % в регіоні діятиме «помаранчевий» рівень епідемічної небезпеки.
4 травня також відбулося онлайн-засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Пулинської селищної ради, на якому головував заступник селищного голови Сергій Мурзаков.
На засіданні йшлося про застосування на території Пулинської селищної територіальної громади обмежувальних протиепідемічних заходів, передбачених для «жовтого» рівня епідемічної небезпеки.
Відповідно до позачергового рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 04.05.2021 р., вирішено встановити з 00 години 00 хвилини 05 травня 2021 року на території Пулинської селищної територіальної громади «жовтий» рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19.
1. Встановити з 05 травня 2021 р. на території Пулинської селищної територіальної громади наступні обмеження:
1.2.Заборонено:
- перебування в громадських будинках і спорудах, громадському транспорті без вдягнутих масок, що закривають ніс та рот;
- перебування на вулицях без документів, що посвідчують особу;
- самовільно залишати місця самоізоляції, обсервації;
- проведення масових (культурних, спортивних, розважальних, соціальних, релігійних, рекламних, освітніх, професійних тематичних та інших) заходів за участю більше однієї особи на 4 кв. метри площі будівлі або території (якщо захід проводиться на відкритому повітрі) або наповненістю залів понад 50% місць у кожному окремому залі, крім заходів, необхідних для забезпечення роботи органів місцевого самоврядування;
- приймання відвідувачів у закладах культури та приймання відвідувачів іншими суб'єктами діяльності у сфері культури з наповненістю залів понад 50% місць (розміщення здійснюється з дотриманням шахового порядку розміщення, зокрема для груп із двох осіб) у кожному окремому залі;
- здійснення регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів в кількості більшій, ніж кількість місць для сидіння, що передбачена технічною характеристикою транспортного засобу, визначена в реєстраційних документах;
- проведення дискотек, діяльність закладів громадського харчування (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо) з організацією дозвілля, у тому числі проведення святкових заходів, банкетів, публічних подій тощо;
- робота після 24-ї та до 7-ї години суб'єктів господарювання з надання послуг громадського харчування (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо), крім діяльності з надання послуг громадського харчування із здійсненням адресної доставки замовлень та замовлень на винос;
- розміщення відвідувачів у закладах громадського харчування на відстані меншій, ніж 2 метри за сусідніми столиками та більш як чотири особи за одним столом (без урахування дітей віком до 18 років), за умови, що відвідувачі заходять до закладу і пересуваються по ньому з вдягненими засобами індивідуального захисту, зокрема респіраторами або захисними масками, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовленими самостійно (крім часу сидіння за столом для приймання їжі та/або напоїв);
1. 3. Діяльність суб'єктів господарювання, які обслуговують відвідувачів, у яких:
- не нанесено маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції між клієнтами не менш як 1,5 метра;
- не забезпечено працівників масками або респіраторами та не здійснюється належний контроль за їх використанням;
- обслуговуються покупці без одягнутих масок або респіраторів, які закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно, за винятком обслуговування за межами будівлі суб'єкта господарювання (через вікна видачі, тераси тощо);
- не забезпечується централізований збір використаних засобів індивідуального захисту в окремі контейнери (урни);
2. Відвідування закладів освіти здобувачами освіти у разі, коли на самоізоляції через контакт з пацієнтом з підтвердженим випадком COVID-19 перебуває більш як 50% здобувачів освіти та персоналу закладу освіти;
2.1. Проведення в закладах освіти масових заходів (вистав, свят, концертів) за участю здобувачів освіти з більше ніж однієї групи (класу) та за присутності глядачів (відвідувачів);
3. Проведення комунальними закладами охорони здоров'я планових заходів з госпіталізації, крім:
- надання медичної допомоги внаслідок ускладненого перебігу вагітності та пологів;
- надання медичної допомоги вагітним, роділлям, породіллям, новонародженим;
- надання медичної допомоги у спеціалізованих відділеннях закладів охорони здоров'я пацієнтам з онкологічними та пульмонологічними захворюваннями;
- надання паліативної медичної допомоги у стаціонарних умовах;
- надання планової медичної допомоги закладами охорони здоров'я національного рівня, що надають третинну (високоспеціалізовану) медичну допомогу, за умови дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів;
- проведення інших невідкладних і термінових заходів з госпіталізації, якщо внаслідок їх перенесення (відтермінування) існує значний ризик для життя або здоров'я людей;
4. Діяльність спортивних залів, фітнес-центрів, які не забезпечують можливість обмежити кількість відвідувачів у залі з розрахунку одна особа на 10 кв. метрів загальної площі приміщення.