Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

18 квітня – День пам’яток історії та культури

Дата: 16.04.2021 14:45
Кількість переглядів: 1093

Для увіковічення пам’яті про історичні події та людей, котрі брали в них участь, споруджують пам’ятники. Їх також встановлюють на честь видатних діячів історії, культури, державотворення.

Нині на обліку в Пулинській територіальній громаді знаходиться 30 історичних пам’яток місцевого значення, на які оформлено пам’яткоохоронну документацію (паспорти та охоронні договори). Переважно – це братські могили, пам’ятники та пам’ятні місця, пов’язані з подіями Другої світової війни.

Крім того, мають місце три пам’ятки архітектури – дві церкви (с. Івановичі й Колодіївка) та Поштова станція (с. Мартинівка).

Споруджено й пам’ятні знаки – до 20-річчя Чорнобильської катастрофи; Воїнам-інтернаціоналістам; 2000-річчя хрещення Русі; Пам’ятний знак жертвам Голодомору.

У червні 2019 року відбулось відкриття пам’ятки місцевого значення «Дзвін» у с. Стара Олександрівка.

На даний час на реставрації знаходиться пам’ятник першим механізаторам (всім відомий трактор), який найближчим часом повернеться до земляків в оновленому вигляді та (імовірно) на новому місці.

Найцікавіші місця (за опитуванням серед жителів громади) є Музей «Пулинські барви»; Музейний комплекс в Очеретянці; Староолександрівський дзвін; Яремів ліс; Новозаводський костел; Музей історії села Івановичі; Музей учасників бойових дій; Німецька кірха в с. В’язовець (нині місцевий клуб); колишнє приміщення кістерської школи (с. Ясенівка, колишня німецька колонія Гаймталь); зона відпочинку в с Ягодинка (в народі – перший кілометр).

Про танк (самохідну установку) різні спогади. Згадують, що колишній вчитель Євген Антипін на початку 80-их років (за домовленістю із військкоматом) «пригнав своїм ходом» (так згадують) історичну машину, яка і досі знаходиться в Пулинах на площі біля монумента Слави.

Кілька років тому в центрі Пулин було відкрито пам’ятник поету, художнику, духовному пророку українського народу Тарасу Шевченку, що став окрасою селища.

Завдяки історичній пам’яті ми усвідомлюємо себе як єдиний народ зі спільною історією та самобутньою культурою, що має свою історичну територію, мову, традиції. Історична пам'ять дає можливість людині відчути себе нащадком свого народу, впевнено почуватися у сучасному світі.

Фото без описуФото без описуФото без опису

 

Фото без опису

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь