Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

ТОВ «Житомиргаз Збут» інформує: як формується ціна на газ і чому вона змінюється щомісяця?

Дата: 10.11.2020 14:46
Кількість переглядів: 490

 З 1 серпня 2020 року Кабінет Міністрів України скасував механізм гарантованого постачання газу побутовим споживачам за регульованими цінами. Тепер вартість блакитного палива для населення є ринковою, вона залежить від цін на європейських біржах і змінюється щомісяця.

 

«Побутові споживачі мають розуміти, що ціни на газ щомісяця можуть і будуть змінюватися. Адже ринок перебуває у постійному коливанні, тому й ціна варіюється. Традиційно, вартість блакитного палива підвищується на період активного споживання – холодну пору року, і знижується, коли спадає попит», – зазначає директор ТОВ «Житомиргаз Збут» Олена Благодарська.

 

Від чого залежать коливання ціни газу?

Асоціація постачальників енергоресурсів визначає кілька основних чинників, які впливають на вартість блакитного палива.

 

  • Котирування на європейських газових хабах, адже в балансі газу лише частину складає ресурс вітчизняного видобутку, решта – імпортується. На розвинутих ринках Європи ціни змінюються щоденно.

 

  • Зміна курсів валют. Оскільки на ринку продається не лише український газ, а ще й газ з Європи, то його ціна буде залежати також від вартості гривні. Нагадаємо, що наразі Група Нафтогаз розпоряджається всім газом, що видобуває «Укргазвидобування» (70% всього українського видобутку), інші постачальники мають дуже обмежений доступ до українського ресурсу.

 

  • Попит та пропозиція ресурсу на ринку. З наближенням опалювального сезону ціни на природний газ і в Україні, і в Європі традиційно зростають.

 

  • Розмір запасів газу. Чим більші запаси влітку, тим більшою пропозиція буде взимку. Але важливо й те, за якою ціною цей ресурс закуповували.

 

Також в Асоціації зазначають, що з наближенням зими можна очікувати, що вартість блакитного палива в Україні зростатиме. Але вже з січня місяця прогнозується, що ціни на газ поступово почнуть знижуватися.

 

Як формується ціна на газ?

Вартість закупівлі ресурсу — це найбільш значуща складова ціни газу і вона постійно змінюється — залежно від пори року і попиту на ринках. Постачальники можуть закупати газ у вітчизняних видобувних компаній, на біржі в Україні та на газових хабах Європи.

 

Проте 70% газу українського газу не доступні для придбання будь-яким постачальникам у країні. Ціна продажу газу на Українській енергетичній біржі з травня цього року стабільно на 20-30% перевищує ціну продажу газу споживачам. Натомість, ціни на газ на європейських хабах знаходяться у відкритому доступі. Але щоб цей газ опинився в Україні постачальник повинен додатково сплатити 340 грн на тисячі м³ за доставку цього газу до кордонів нашої держави.

 

Аби розуміти, якою ж буде ціна газу для споживача, до вартості закупівлі ресурсу ще потрібно додати:

– тариф на транспортування газу магістральними газопроводами;

– тариф на закачування газу у сховище/його зберігання/відбір газу зі сховища;

– торгову націнку постачальника. Це та складова ціни, яка спрямовується на підтримку роботи мережі відділень, кол-центру, онлайн сервісів, друк та доставку рахунків за газ.

 

Усі ці складові і формують вартість блакитного палива для кінцевого споживача.

 

Варто нагадати, що окремо споживачі оплачують послугу з розподілу газу — цифра в цій платіжці залежить виключно від тарифу облгазу, який встановив державний регулятор ринку (НКРЕКП), і жодним чином не пов’язана з ціною газу. Проте варто пам’ятати, що будь-який постачальник газу транспортуватиме ресурс через одні й ті ж газо-розподільні системи. Відповідно, незалежно від того, яка компанія здійснює постачання газу як продукту, за доставку палива усі споживачі сплачуватимуть і надалі окремим рахунком.

 

«Ринок газу для населення відкритий. Так. Тепер кожен може отримати товар та послуги відповідно до своїх потреб та побажань, – наголошує директор ТОВ «Житомиргаз Збут» Олена Благодарська. – Хтось обирає якість, комфорт та зручний сервіс, хтось спокушається на заманливі обіцянки. На жаль, не завжди споживачі задумуються, що стоїть за тими чи іншими організаціями. Наша компанія вже п’ять років успішно працює з населенням Житомирської області, постачає газ вчасно та надає широкий спектр різних сервісів для клієнтів».

 

  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь