Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Обережно, високопатогенний грип птиці!

Дата: 21.01.2020 16:17
Кількість переглядів: 432

Відповідно до оперативної інформації Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, 18.01.2020 в ПП «Хутір» (с. Бугаків Немирівського району Вінницької області), в якому утримувалося близько 100 тис. голів птиці яєчного напрямку, було зареєстровано її загибель. При лабораторних дослідженнях проб біоматерілу встановлено діагноз на високопатогенний грип птиці.

За офіційними повідомленнями держав, котрі межують з Україною, насамперед Словацької, Угорської республік, а також Польщі та Румунії, в період з 10 по 15 січня цього року були зареєстровані випадки захворювання та загибель птиці на високопатогенний грип. Це одна з найнебезпечніших інфекційних хвороб спільної для людей  та птиці. Захворювання призводить до суттєвих економічних збитків (знищення поголів’я птиці, накладення карантинних та інших обмежувальних заходів, заборона торгівлі, додаткові ветеринарно-санітарні заходи) і передається людям.

Високопатогений грип птиці (класична чума птиці, європейська чума птиці) – це інфекційна, висококонтагіозна хвороба, що викликається одним з штамів вірусу грипу типу А та характеризується явищами септицемії, ураженням органів дихання та травлення.

Мігруючі водоплавні птахи є природним резервуаром вірусу пташиного грипу. Домашні птахи – кури, гуси, качки  та індики дуже сприйнятливі до її збудника, тому захворювання швидко поширюються серед них. Вірус пташиного грипу, як правило, не вражає інші види тварин, окрім птахів і свиней.

Перший підтверджений випадок зараження людей «пташиним грипом» відбувся в Гонконгу в 1997 році, коли штам H5N1 викликав важке респіраторне захворювання у 18 осіб, з яких 6 померло. Захворювання людей відбувалися в той же самий час, коли мала місце епідемія високопатогенного «пташиного грипу», і були викликані тим же самим штамом, що й серед популяції свійських птахів. Хворі мали тісний контакт з інфікованою домашньою птицею. За період з 1997-2005 рр. у країнах Південно-Східної Азії захворіли 134 людини, з них 66 померли.

Більшість випадків захворювання людей відбувається переважно в результаті прямого контакту з мертвою або хворою домашньою птицею. Випадків передачі вірусу «пташиного грипу» від людини до людини не виявлено.

У хворих відзначаються загальні симптоми, характерні для грипу, раптовий початок, лихоманка, слабкість, головний біль, іноді біль у горлі, задишка. Катаральні прояви практично відсутні. У більшості хворих (70%) відмічається пронос, іноді блювота. Особливістю перебігу захворювання є розвиток у деяких хворих первинної вірусної пневмонії. Головна відмінність від звичайного грипу – стрімкий розвиток хвороби з високою імовірністю летального кінця.

Основним шляхом передачі збудника є повітряно - крапельний. Зараження відбувається у забруднених виділеннями хворої птиці приміщеннях, через підстилку, гнізда, вигули, при контакті із інфікованими предметами догляду, а також трупами, тушками забитої птиці, незнешкодженими відходами забою, яйцями, пухом та пір’ям хворої птиці.

Інкубаційний період складає 1–4 дні.

Гостра форма грипу супроводжується різноманітними клінічними проявами системної інфекції з переважним ураженням органів травлення, дихання, репродукції, а також нервової системи.  

Лікування високопатогенного пташиного грипу не розроблено, захворювання встановлюється за результатами лабораторних досліджень. 

Для специфічної профілактики використовують  вакцини.

Для  попередження захворювання птиці власникам необхідно:

- здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть попередження виникнення захворювання птиці;

-  здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів;

-   інформувати державну ветеринарну службу району про наявність птиці з метою проведення необхідних профілактичних заходів;

-  на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;

 -  притримуватись режиму закритого типу (не допускати вигулу (виходу) домашньої птиці за межами дворової території);

-  утримувати різних види птахів окремо;

-  виключити можливість контакту домашньої птиці з дикими, особливо водоплавними (дикі качки, гуси, лебеді), і синантропними птахами  (голуби, ворони, горобці );

-  не допускати сторонніх осіб в місця утримання домашньої птиці;

-   проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;

-   забій домашньої птиці, призначеної для реалізації в торгівлі, здійснювати на спеціалізованих підприємствах;

-   проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території;

-  проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом;

-  дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінний одяг та взуття, мити руки з милом, патрати в рукавичках і т.п.).

   При ознаках захворювання чи незвичній поведінці птиці, у випадку масової загибелі необхідно терміново сповістити управління Держпродспоживслужби в районі (тел.:3-21-53, 3-16-23), органи місцевого самоврядування (сільську, селищну ради, старости) або ветеринарну дільницю, яка обслуговує населений пункт.

Як не заразитися на пташиний грип?

1. Уникайте контактів з домашньою водоплавною птицею.

2. Не слід без потреби доторкатися до птиці - не тільки мертвої та хворої, але й тої, яка здається здоровою.

3. Уникайте контакту з поверхнями, на які могли потрапити послід та інші виділення птахів.

4. Як і у випадку з іншими інфекційними захворюваннями, що передаються повітряно-крапельно, один з найбільш ефективних засобів захисту  –  використання захисних масок. Також ефективним є застосування оксолінової мазі, ремантадину, інших противірусних препаратів, вітаміну С, імуностимуляторів.

5. Вірус пташиного грипу легко знищується за допомогою теплової обробки. В м’ясі вірус гине: при температурі 85 С за 10 секунд. Тобто, вживаючи добре проварене м’ясо, заразитися неможливо.

6. Яйця не слід вживати в сирому вигляді - їх необхідно варити 10 хв. або обсмажувати з двох боків. Перед приготуванням сирі яйця необхідно вимити з милом.

7. Зробіть щеплення від звичайного грипу.

Пулинське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних