Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Обережно, високопатогенний грип птиці!

Дата: 21.01.2020 16:17
Кількість переглядів: 412

Відповідно до оперативної інформації Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, 18.01.2020 в ПП «Хутір» (с. Бугаків Немирівського району Вінницької області), в якому утримувалося близько 100 тис. голів птиці яєчного напрямку, було зареєстровано її загибель. При лабораторних дослідженнях проб біоматерілу встановлено діагноз на високопатогенний грип птиці.

За офіційними повідомленнями держав, котрі межують з Україною, насамперед Словацької, Угорської республік, а також Польщі та Румунії, в період з 10 по 15 січня цього року були зареєстровані випадки захворювання та загибель птиці на високопатогенний грип. Це одна з найнебезпечніших інфекційних хвороб спільної для людей  та птиці. Захворювання призводить до суттєвих економічних збитків (знищення поголів’я птиці, накладення карантинних та інших обмежувальних заходів, заборона торгівлі, додаткові ветеринарно-санітарні заходи) і передається людям.

Високопатогений грип птиці (класична чума птиці, європейська чума птиці) – це інфекційна, висококонтагіозна хвороба, що викликається одним з штамів вірусу грипу типу А та характеризується явищами септицемії, ураженням органів дихання та травлення.

Мігруючі водоплавні птахи є природним резервуаром вірусу пташиного грипу. Домашні птахи – кури, гуси, качки  та індики дуже сприйнятливі до її збудника, тому захворювання швидко поширюються серед них. Вірус пташиного грипу, як правило, не вражає інші види тварин, окрім птахів і свиней.

Перший підтверджений випадок зараження людей «пташиним грипом» відбувся в Гонконгу в 1997 році, коли штам H5N1 викликав важке респіраторне захворювання у 18 осіб, з яких 6 померло. Захворювання людей відбувалися в той же самий час, коли мала місце епідемія високопатогенного «пташиного грипу», і були викликані тим же самим штамом, що й серед популяції свійських птахів. Хворі мали тісний контакт з інфікованою домашньою птицею. За період з 1997-2005 рр. у країнах Південно-Східної Азії захворіли 134 людини, з них 66 померли.

Більшість випадків захворювання людей відбувається переважно в результаті прямого контакту з мертвою або хворою домашньою птицею. Випадків передачі вірусу «пташиного грипу» від людини до людини не виявлено.

У хворих відзначаються загальні симптоми, характерні для грипу, раптовий початок, лихоманка, слабкість, головний біль, іноді біль у горлі, задишка. Катаральні прояви практично відсутні. У більшості хворих (70%) відмічається пронос, іноді блювота. Особливістю перебігу захворювання є розвиток у деяких хворих первинної вірусної пневмонії. Головна відмінність від звичайного грипу – стрімкий розвиток хвороби з високою імовірністю летального кінця.

Основним шляхом передачі збудника є повітряно - крапельний. Зараження відбувається у забруднених виділеннями хворої птиці приміщеннях, через підстилку, гнізда, вигули, при контакті із інфікованими предметами догляду, а також трупами, тушками забитої птиці, незнешкодженими відходами забою, яйцями, пухом та пір’ям хворої птиці.

Інкубаційний період складає 1–4 дні.

Гостра форма грипу супроводжується різноманітними клінічними проявами системної інфекції з переважним ураженням органів травлення, дихання, репродукції, а також нервової системи.  

Лікування високопатогенного пташиного грипу не розроблено, захворювання встановлюється за результатами лабораторних досліджень. 

Для специфічної профілактики використовують  вакцини.

Для  попередження захворювання птиці власникам необхідно:

- здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть попередження виникнення захворювання птиці;

-  здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів;

-   інформувати державну ветеринарну службу району про наявність птиці з метою проведення необхідних профілактичних заходів;

-  на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;

 -  притримуватись режиму закритого типу (не допускати вигулу (виходу) домашньої птиці за межами дворової території);

-  утримувати різних види птахів окремо;

-  виключити можливість контакту домашньої птиці з дикими, особливо водоплавними (дикі качки, гуси, лебеді), і синантропними птахами  (голуби, ворони, горобці );

-  не допускати сторонніх осіб в місця утримання домашньої птиці;

-   проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;

-   забій домашньої птиці, призначеної для реалізації в торгівлі, здійснювати на спеціалізованих підприємствах;

-   проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території;

-  проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом;

-  дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінний одяг та взуття, мити руки з милом, патрати в рукавичках і т.п.).

   При ознаках захворювання чи незвичній поведінці птиці, у випадку масової загибелі необхідно терміново сповістити управління Держпродспоживслужби в районі (тел.:3-21-53, 3-16-23), органи місцевого самоврядування (сільську, селищну ради, старости) або ветеринарну дільницю, яка обслуговує населений пункт.

Як не заразитися на пташиний грип?

1. Уникайте контактів з домашньою водоплавною птицею.

2. Не слід без потреби доторкатися до птиці - не тільки мертвої та хворої, але й тої, яка здається здоровою.

3. Уникайте контакту з поверхнями, на які могли потрапити послід та інші виділення птахів.

4. Як і у випадку з іншими інфекційними захворюваннями, що передаються повітряно-крапельно, один з найбільш ефективних засобів захисту  –  використання захисних масок. Також ефективним є застосування оксолінової мазі, ремантадину, інших противірусних препаратів, вітаміну С, імуностимуляторів.

5. Вірус пташиного грипу легко знищується за допомогою теплової обробки. В м’ясі вірус гине: при температурі 85 С за 10 секунд. Тобто, вживаючи добре проварене м’ясо, заразитися неможливо.

6. Яйця не слід вживати в сирому вигляді - їх необхідно варити 10 хв. або обсмажувати з двох боків. Перед приготуванням сирі яйця необхідно вимити з милом.

7. Зробіть щеплення від звичайного грипу.

Пулинське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь