Обережно, високопатогенний грип птиці!
Відповідно до оперативної інформації Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, 18.01.2020 в ПП «Хутір» (с. Бугаків Немирівського району Вінницької області), в якому утримувалося близько 100 тис. голів птиці яєчного напрямку, було зареєстровано її загибель. При лабораторних дослідженнях проб біоматерілу встановлено діагноз на високопатогенний грип птиці.
За офіційними повідомленнями держав, котрі межують з Україною, насамперед Словацької, Угорської республік, а також Польщі та Румунії, в період з 10 по 15 січня цього року були зареєстровані випадки захворювання та загибель птиці на високопатогенний грип. Це одна з найнебезпечніших інфекційних хвороб спільної для людей та птиці. Захворювання призводить до суттєвих економічних збитків (знищення поголів’я птиці, накладення карантинних та інших обмежувальних заходів, заборона торгівлі, додаткові ветеринарно-санітарні заходи) і передається людям.
Високопатогений грип птиці (класична чума птиці, європейська чума птиці) – це інфекційна, висококонтагіозна хвороба, що викликається одним з штамів вірусу грипу типу А та характеризується явищами септицемії, ураженням органів дихання та травлення.
Мігруючі водоплавні птахи є природним резервуаром вірусу пташиного грипу. Домашні птахи – кури, гуси, качки та індики дуже сприйнятливі до її збудника, тому захворювання швидко поширюються серед них. Вірус пташиного грипу, як правило, не вражає інші види тварин, окрім птахів і свиней.
Перший підтверджений випадок зараження людей «пташиним грипом» відбувся в Гонконгу в 1997 році, коли штам H5N1 викликав важке респіраторне захворювання у 18 осіб, з яких 6 померло. Захворювання людей відбувалися в той же самий час, коли мала місце епідемія високопатогенного «пташиного грипу», і були викликані тим же самим штамом, що й серед популяції свійських птахів. Хворі мали тісний контакт з інфікованою домашньою птицею. За період з 1997-2005 рр. у країнах Південно-Східної Азії захворіли 134 людини, з них 66 померли.
Більшість випадків захворювання людей відбувається переважно в результаті прямого контакту з мертвою або хворою домашньою птицею. Випадків передачі вірусу «пташиного грипу» від людини до людини не виявлено.
У хворих відзначаються загальні симптоми, характерні для грипу, – раптовий початок, лихоманка, слабкість, головний біль, іноді біль у горлі, задишка. Катаральні прояви практично відсутні. У більшості хворих (70%) відмічається пронос, іноді блювота. Особливістю перебігу захворювання є розвиток у деяких хворих первинної вірусної пневмонії. Головна відмінність від звичайного грипу – стрімкий розвиток хвороби з високою імовірністю летального кінця.
Основним шляхом передачі збудника є повітряно - крапельний. Зараження відбувається у забруднених виділеннями хворої птиці приміщеннях, через підстилку, гнізда, вигули, при контакті із інфікованими предметами догляду, а також трупами, тушками забитої птиці, незнешкодженими відходами забою, яйцями, пухом та пір’ям хворої птиці.
Інкубаційний період складає 1–4 дні.
Гостра форма грипу супроводжується різноманітними клінічними проявами системної інфекції з переважним ураженням органів травлення, дихання, репродукції, а також нервової системи.
Лікування високопатогенного пташиного грипу не розроблено, захворювання встановлюється за результатами лабораторних досліджень.
Для специфічної профілактики використовують вакцини.
Для попередження захворювання птиці власникам необхідно:
- здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть попередження виникнення захворювання птиці;
- здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів;
- інформувати державну ветеринарну службу району про наявність птиці з метою проведення необхідних профілактичних заходів;
- на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;
- притримуватись режиму закритого типу (не допускати вигулу (виходу) домашньої птиці за межами дворової території);
- утримувати різних види птахів окремо;
- виключити можливість контакту домашньої птиці з дикими, особливо водоплавними (дикі качки, гуси, лебеді), і синантропними птахами (голуби, ворони, горобці );
- не допускати сторонніх осіб в місця утримання домашньої птиці;
- проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;
- забій домашньої птиці, призначеної для реалізації в торгівлі, здійснювати на спеціалізованих підприємствах;
- проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території;
- проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом;
- дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінний одяг та взуття, мити руки з милом, патрати в рукавичках і т.п.).
При ознаках захворювання чи незвичній поведінці птиці, у випадку масової загибелі необхідно терміново сповістити управління Держпродспоживслужби в районі (тел.:3-21-53, 3-16-23), органи місцевого самоврядування (сільську, селищну ради, старости) або ветеринарну дільницю, яка обслуговує населений пункт.
Як не заразитися на пташиний грип?
1. Уникайте контактів з домашньою водоплавною птицею.
2. Не слід без потреби доторкатися до птиці - не тільки мертвої та хворої, але й тої, яка здається здоровою.
3. Уникайте контакту з поверхнями, на які могли потрапити послід та інші виділення птахів.
4. Як і у випадку з іншими інфекційними захворюваннями, що передаються повітряно-крапельно, один з найбільш ефективних засобів захисту – використання захисних масок. Також ефективним є застосування оксолінової мазі, ремантадину, інших противірусних препаратів, вітаміну С, імуностимуляторів.
5. Вірус пташиного грипу легко знищується за допомогою теплової обробки. В м’ясі вірус гине: при температурі 85 С – за 10 секунд. Тобто, вживаючи добре проварене м’ясо, заразитися неможливо.
6. Яйця не слід вживати в сирому вигляді - їх необхідно варити 10 хв. або обсмажувати з двох боків. Перед приготуванням сирі яйця необхідно вимити з милом.
7. Зробіть щеплення від звичайного грипу.
Пулинське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області