Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Якісне харчування – запорука здоров’я

Дата: 18.12.2019 09:22
Кількість переглядів: 5499

Якісне та безпечне харчування є найважливішою складовою формування здоров’я дитини, сприяє збереженню здоров’я, опірності фізичним факторам навколишнього середовища, високій фізичній і розумовій працездатності. Древньогрецькому філософу Сократу належить вислів: «Ми живемо не для того, щоб їсти, а їмо для того, щоб жити». Фото без опису

Одним з важливих принципів якісного та безпечного харчування є правильно організований його режим. Який складається зі

  • суворого дотримання часу прийомів їжі та проміжків між ними; 
  • раціонального в фізіологічному відношенні кратності прийомів їжі (залежить від віку та стану здоров’я дитини); 
  • правильного кількісного та якісного розподілу їжі на окремі прийоми; 
  • умов прийому їжі і поведінка дитини під час їжі.

Доведено, що обов’язкова умова для нормальної шлункової секреції – суворе дотримання встановлених проміжків між прийомами їжі (4-6 годин). При недотриманні цієї вимоги погіршується травлення, знижується апетит.

Рівновага в організмі, яка приводить до здоров’я, починається з їжі, яку ми їмо. Оптимальним співвідношенням білків, жирів та вуглеводів є співвідношення 1:1:3,5, причому частка білків тваринного походження має бути в межах 63%,  жирів рослинного походження – 18%.

Білки – забезпечують організм будівельним матеріалом для клітин, вуглеводи- основне джерело енергії для організму, сприяють кращій роботі серця,м`язів,мозку, жири – забезпечують організм енергією.

Харчування дітей в організованих колективах здійснюється на підставі  сезонних меню, які складені з урахуванням гігієнічних принципів та натуральних норм продуктів, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року № 1591 і погоджені з органами Держпродспоживслужби.

Згідно проведених обстежень навчальних закладів можна зробити висновок, що харчування дітей, вказані норми продуктів, через недостатнє фінансування, не виконуються. Діти в дошкільних та загальноосвітніх закладах не доотримують такі основні продукти, як м’ясо, риба, молоко, масло вершкове, сметана, сир кисломолочний, яйця, фрукти, соки, овочі. Тому, батькам необхідно забезпечити раціон дитини в домашніх умовах тими продуктами, які вона недоотримала в організованому колективі, тим самим максимально наблизивши його до збалансованого.

Адже, незбалансоване харчування є причиною аліментарно-залежних захворювань, до яких відносяться захворювання шлунково-кишкового тракту, анемія, хвороби обміну речовин тощо. Відсутність, недостатня кількість або збиткове надходження в організм вітамінів, мікроелементів призводить до захворювання.

Систематичне вживання дітьми продуктів, до складу яких входять компоненти, що не відносяться до натуральних продуктів харчування (штучні барвники, консерванти, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку, газ) викликає подразнення слизової оболонки шлунку і сприяє розвитку гастритів, виразкової хвороби, закрепів.

Пулинське районне управління  Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області повідомляє, що Міністерствами охорони здоров’я, освіти та науки заборонено в організованих дитячих та підліткових колективах замовляти та використовувати в їжу ряд продуктів, небезпечних в епідеміологічному відношенні (м’ясо та яйця водоплавної птиці, м’ясо, яке не пройшло ветеринарного контролю, м’ясні обрізки, субпродукти – за винятком печінки та язика, річкову та копчену рибу), а також продукти, які містять вказані вище шкідливі для дитячого організму домішки (соуси, майонез, вироби у фритюрі, в т. ч. чіпси, вироби швидкого приготування, газовані напої, квас, кремові вироби, вершково-рослинні масла, спреди та масла з додаванням будь-якої іншої сировини (риби, морепродуктів, тощо).

Тому, при організації харчування дитини вдома батькам рекомендуємо заради здоров’я власних дітей виключити з їх раціону подібні продукти, а надавати перевагу продуктам, збагаченим залізом, йодом, іншими мікроелементами та вітамінами, а також додержуватися принципів наступності, єдності вимог в організованому колективі і в родині.

Питання безпечного якісного харчування активно піднімається на державному рівні. Так нещодавно за доручення Прем’єр Міністра України О.Гончарука відбулися організаційні заходи щодо вивчення питання організації та проведення безпечного та якісного харчування дітей в навчально-виховних закладах країни. Так на виконання доручення 14.11.2019 року в м.Новоград-Волинському було проведено семінар-нараду з питань організації безпечного та якісного харчування в закладах освіти. Семінар проведено представниками Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області. До участі в семінарі приєдналися фахівці Пулинського районного управління Держпродспоживслужби, керівники закладів дошкільної освіти, директори шкіл, фізичні особи – підприємці, що здійснюють постачання продуктів харчування в навчальні заклади нашого району. У ході проведення заходу розглянуті питання дотримання вимог санітарного законодавства при організації харчування дітей та учнів, недопущення виникнення випадків розповсюдження гострих інфекційних  хвороб та харчових отруєнь, створення належних умов для організації безпечного та якісного харчування в закладах освіти, дотримання вимог безпечності харчових продуктів, сировини, впровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР). Семінар відбувся у форматі відкритого діалогу, де обговорювалися проблемні питання організації харчування дітей в навчальних закладах для подальшого напрацювання шляхів їх вирішення. Слід відзначити активну участь в семінарі представників всіх об’єднаних територіальних громад нашого району, що свідчить про реальне прагнення керівників закладів освіти, органів місцевого самоврядування покращити стан харчування дітей в закладах освіти.

Пулинське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь