Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Управління Держпродспоживслужби застерігає - АЧС

Дата: 21.08.2019 14:49
Кількість переглядів: 422

За 7 місяців нинішнього року на території 16 областей України виявлено 36 випадків африканської чуми свиней (24 випадки – серед домашніх тварин, 9 – в дикій фауні та 3 – інфіковані об’єкти). Фото без опису

Так, 22 липня в Олевському районі було виявлено захворювання серед диких свиней африканською чумою, у 70-му кварталі ДП "Білокоровицький лісгосп". Трьох загиблих тварин знайшов мисливець, він же і повідомив у ветеринарну лікарню. За даними відомства, діагноз АЧС був підтверджений лабораторними дослідженнями. 23 липня в Житомирській області провели засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії, яка затвердила план з ліквідації АЧС, визначила межі епізоотичного вогнища, зон захисту та нагляду. В осередку захворювання проводяться заходи з локалізації та недопущення розповсюдження збудника АЧС.

17 серпня цього року зареєстровано черговий випадок небезпечного вірусного захворювання тварин – африканської чуми свиней у Львівській області на одному з найбільших свинокомплексів України ТзОВ «Галичина- захід» .

АЧС – інфекційне захворювання диких та домашніх свиней. Лікуванню тварини не піддаються, вакцина не розроблена, захворівши, тварини гинуть.

Збудник цього захворювання – вірус, стійкий до широкого діапазону температур і рН середовища. У трупах свиней він зберігається до десяти тижнів, у м'ясі від хворих тварин – до 155 днів, копченій шинці – до 5 місяців, у гною – до 3 місяців.

Від зараження до перших проявів клінічних ознак хвороби може пройти від 3 до 15 діб. При гострому перебігу хвороби можлива раптова загибель тварин або протягом 1-5 днів після появи симптомів:

Підвищення температури тіла до 42,0 С, прискорене дихання та почервоніння шкіри на вухах, кінцівках у області підгрудка та живота.

Крім того, може відмічатись діарея з домішками крові, кашель, кров’янисті виділення з носу, судоми та параліч кінцівок.

Здорові свині заражаються при контакті з хворими або їх трупами, а також через корми (особливо харчові відходи, що містять залишки продуктів забою заражених свиней), воду, предмети догляду, транспортні засоби забруднені виділеннями хворих тварин.

Корми, комбікорми невідомого походження, без супровідних ветеринарних документів, придбані у невстановлених місцях або у невідомих осіб, також становлять небезпеку .

 З метою запобігання занесенню вірусу АЧС в приватні господарства необхідно:

1. Утримувати свиней в закритих, надійно ізольованих приміщеннях. 

Не допускати вигулу свиней та їх контакт з іншими тваринами.

Проводити щоденний клінічний огляд тварин з метою виявлення можливого захворювання.

2. Регулярно здійснювати очистку та дезінфекцію приміщень, у яких утримуються свині. Обслуговування тварин проводити лише у змінному одязі, при цьому використовувати окремі засоби догляду, інвентар. Постійно вести боротьбу з гризунами.

3. Не допускати відвідування господарств, тваринницьких приміщень сторонніми особами.

4. Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів.

5. Забій домашніх свиней проводити лише після передзабійного клінічного огляду спеціалістом ветеринарної медицини, реалізовувати продукти забою лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи.

 Реалізація м'яса впольованих диких свиней дозволяється тільки після дослідження на АЧС .

6. Не купувати м’ясні продукти та м'яса свинини в невстановлених для цього місцях, стихійних ринках.

7. При виявленні клінічних ознак захворювання або при виникненні підозри на захворювання, та/або при загибелі свиней негайно звертатись до представників державної служби ветеринарної медицини.

8. Обов’язково забезпечувати доступ представників державної служби ветеринарної медицини до тварин для проведення клінічного огляду та проведення обов’язкових або необхідних ветеринарно-санітарних заходів.

9. Трупи тварин, побічні продукти їх життєдіяльності, продукти забою та переробки, непридатні для споживання людиною, утилізувати у спеціально визначених для цього місцях.

10.  Не переробляти трупи свиней, та/або туші вимушено забитих свиней.

11. Керівникам мисливських господарств, єгерській служби, мисливцям особливу увагу звернути на невластиву поведінку диких свиней, втрата страху, відставання в стаді, залежування та випадки їх загибелі. Забезпечити доставку (протягом 2 днів ) біоматеріалу від всіх впольованих та загиблих свиней для дослідження на АЧС у ветеринарну лабораторію, щоб запобігти  масового розповсюдження захворювання.

При виявлені диких свиней з ознаками втрати страху, залежування, вогнепальними пораненнями ні в якому разі не наближатися та не проводити розробку і транспортування туші, що може призвести до масового розповсюдження інфекційних хвороб тварин, а негайно повідомляти ветеринарну службу і користувачів угідь.

Телефон для довідок та повідомлень: 3-21-53, 3-16-23.

Пулинське районне управління Держпродспоживслужби

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь