Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Лелеки облюбували гарне місце

Дата: 19.06.2019 14:26
Кількість переглядів: 477

Ще з давніх часів українці зберегли винятково бережливе ставлення до лелек. У легендах і казках ці птахи охороняють та очищають землю від плазунів, приносять у дім немовлят, щастя та злагоду.

Сім'ю, на чиєму подвір'ї поселився лелека, ніхто в селі не міг обмовляти, адже здавна вірили: ці пернаті обирають тільки добрих і працьовитих людей. Тож українці всіляко намагались заманити птахів до себе, витягуючи на високий стовп чи солом'яний дах колесо від воза.

Пернатий гість мав неодмінно принести в оселю щастя і злагоду. У сім'ї припинялися сварки, діти росли здоровими, а господар садиби міг розраховувати на добрий урожай. Більше того, лелеки й самі впливали на людей. Якщо в домі були негаразди чи хтось хворів, птахи приносили злагоду і зцілення.

Птахи ці не прості: предки вірили, що в березні вони прилітають не з вирію, а з раю – прямісінько від богів, тому й мають чарівні властивості. До прикладу, приносити дітей. Жінки, побачивши навесні лелеку, кидали йому навздогін хліб або траву, задобрюючи. Діти, які хотіли мати сестричку, бігли за птахами й гукали: «Буську, принеси Маруську!».

Уже кілька років гніздяться лелеки на подвір’ї приміщення Ялинівського старостинського округу та сільського закладу культури. «Нам навіть сумно, коли їх немає, – говорять працівники. – Ми вже до них звикли».

Нині сім’я чорногузів має четверо дитинчат, за якими «батьки» щоденно піклуються. Будучи у відрядженні в Ялинівці, я вперше побачила як старі лелеки у спекотний день напували дитинчат з дзьоба водою. Це дуже зворушливо.

За перше півріччя 2019 року на території старостинського округу, на жаль, не народилося жодної дитини. Хочеться вірити, що у наступному півріччі лелеки з «подарунками» неодмінно завітають в оселі мешканців населених пунктів округу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь