Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Чиста криниця - чиста водиця !

Дата: 19.03.2019 11:43
Кількість переглядів: 882

Великим багатством, яким обдарувала нас природа, є вода. Вона необхідна для питних потреб всього живого на землі. Але із року в рік запаси питної прісної води знижуються через нераціональне використання її людьми.

Фото без описуАктивна господарська діяльність приводить до забруднення підземних водоносних горизонтів. Забруднена вода може стати основною причиною різних інфекційних захворювань. Водним шляхом передаються такі небезпечні хвороби як холера, черевний тиф, дизентерія, вірусний гепатит А. Збудники цих захворювань можуть зберігатись у воді від одного до шести місяців. А потрапляють збудники інфекційних захворюванням у воду тоді, коли джерела водопостачання знаходяться у незадовільному санітарно-технічному стані.

Всі ми хочемо пити чисту воду з наших криниць, однак не завжди усвідомлюємо, що чистота вода залежить від нас самих. У першу чергу, потрібно правильно вибрати місце для влаштування криниці. Криницю потрібно розташовувати вище існуючих і можливих джерел забруднення; на відстані не менше 20м від вбиралень, вигрібних ям, каналізації. А також хочемо зазначити, що відстань від вигребів, вбиралень до громадських колодязів і каптажів повинна бути не менше 50 м. Криниці не повинні влаштовуватись на ділянках, що затоплюються поверхневими водами у понижених і заболочених місцях. Викликає занепокоєння стан колодязів як громадського користування так і приватного сектору. У зв’язку з цим  відмічається великий відсоток відхилень у питній воді з криниць. Так у 2018 році з джерел децентралізованого водопостачання на санітарно-хімічні показники було досліджено 108 проб питної води, виявлено 39 відхилень, що становить 36,1%, за мікробіологічними показниками відібрано 127 проб, виявлено 48 відхилень, що становить 37,8%.

На жаль, спостерігається зростання нітратного забруднення колодязів у приватному секторі внаслідок ненормованого виростання мінеральних та органічних добрив. Забруднення питної води наднормативними концентраціями нітратів та їх споживання небезпечне для здоров'я. Особливо це стосується немовлят першого року життя, які перебувають на штучному вигодовуванні, та дітей віком до 3-х років. У них розвивається така хвороба як водно нітратна метгемоглобінемія, що може призвести до тяжких наслідків. Тому почистити криницю та знезаразити в ній воду - дуже важливі заходи. Не рідше одного разу на рік слід проводити очищення криниці від замулення і намивання породи. Дезінфекцію криниці необхідно проводити 2 рази на рік (весна, осінь), а також за епід-показниками, при потраплянні стічних вод, а також з профілактичною метою, після ремонту, очищення або після закінчення будівництва. Коли роками не здійснюється очищення і знезараження води, то в таких джерелах спостерігається високій вміст бактерій та нітратів. Для попередження негативного впливу нітратів на здоров'я населення та запобігання отруєнням необхідно не вживати питну воду із колодязів і інших джерел водопостачання, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники, та не використовувати її для приготування суміші у дитячому харчуванні, з обережністю застосовувати в сільському господарстві та приватному секторові мінеральні та органічні добрива, дотримуватись гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів, регулярно досліджувати якість питної води із власних колодязів.

Попередження передачі інфекцій  через воду, недопущення її забруднення є важливою повсякденною робою усіх установ та організацій району,органів місцевого самоврядування а також кожного громадянина, який користується приватною криницею.

Шановні мешканці громади, пам’ятайте, що прості й водночас ефективні заходи  допоможуть зберегти  у належному стані криниці, високу якість води в них, а відтак – і ваше здоров'я.

 

Пулинське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь