Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Пулинський інклюзивно-ресурсний центр

Дата: 31.01.2019 08:43
Кількість переглядів: 1084

На Житомирщині створено 29 інклюзивно-ресурсних центрів (ІРЦ). Нещодавно такий заклад запрацював і в Пулинській громаді, яка іде в ногу з вимогами сучасності.

Мережа ІРЦ створюється за ініціативи Благодійного фонду Петра Порошенка разом з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ. Одним із завдань держави є повернення дітей з особливими освітніми потребами зі спеціальних шкіл та шкіл-інтернатів для виховання в сім’ї.

Начальник відділу освіти Наталія Опанащук говорить, що комунальна установа «Пулинський інклюзивно-ресурсний центр» Пулинської селищної ради надає комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дітей від 2 до 18 років. Ця установа має виявити дітей з особливими освітніми потребами, створити та забезпечити для них освітню карту супроводу. А працівники центру надаватимуть допомогу як батькам, так і педагогам щодо роботи з такими дітьми. 

ІРЦ розміщено у приміщенні закладу дошкільної освіти №2 «Сонечко». Його очолює директор Віта Голомах. Там працюють такі фахівці: практичний психолог – Лілія Тимощук, вчитель-дефектолог – Людмила Свінціцька, вчитель-реабілітолог – Ольга Лисюк, вчитель-логопед – Лілія Мельник. Їхнє основне завдання – допомогти дітям з особливими освітніми потребами.

Центр діє уже три тижні. Що зроблено за цей час?

Віта Голомах розповідає, що фахівцями центру проведено інформаційні зустрічі з батьками вихованців двох закладів дошкільної освіти смт Пулини – «Ялинка» та «Сонечко». Вони також побували в Очеретянці й Сколобові, де відвідали  заклади освіти. Загалом такі зустрічі за графіком будуть проведені в усіх закладах освіти громади.

Комплексна оцінка розвитку дитини проводиться індивідуально за такими напрямками: фізичний, мовленнєвий розвиток дитини; когнітивна, емоційно-вольова сфера; оцінка навчальної діяльності.

У разі встановлення фахівцями наявності у дитини особливих освітніх потреб висновок про комплексну оцінку є підставою для складання індивідуальної програми розвитку та надання їй психолого-педагогічної допомоги.

До ІРЦ уже почали надходити заяви від батьків, котрі хочуть отримати консультації фахівців.

«З великим ентузіазмом приступаємо до роботи, – говорять фахівці центру. – Адже це важливий крок у створенні сучасної європейської системи надання корекційно-розвиткових послуг дітям з особливими освітніми потребами».

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь