Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Куди дзвонити, якщо сусіди спалюють сміття? Детальна інструкція Управління ДСНС

Дата: 03.10.2018 09:32
Кількість переглядів: 2252

Останнім часом мають місце непоодинокі випадки спалювання сміття, рослинності або її залишків, що призводить до значного забруднення атмосферного повітря та погіршення якості земельних ресурсів.

Велика кількість диму від випалювання стерні, поживних решток, сухої рослинності, опале листя тощо створює безпосередню загрозу для життя людини. Крім того, дим негативно впливає і на стан навколишнього природного середовища – знижується родючість ґрунтів, порушується їх структура, зменшується протиерозійна стійкість, забруднюється атмосферне повітря та з’являється пожежна загроза для прилеглих територій.

За останні роки зросла кількість пожеж у житлових будинках та господарський будівлях, які виникли після спалювання сухої трави та сміття на присадибних ділянках громадян.Фото без опису Так, 20 квітня у селі Іванівці Чернівецької області сталася пожежа в господарській будівлі. Господарі підпалили зібране сміття на подвір’ї. Залишене без нагляду полум’я розпосюдилось на дрова, що знаходились неподалік вогню, та перекинулося на господарську будівлю. Пожежу помітили сусіди вже тоді, коли вогонь дістався перекриття споруди, та викликали рятувальників. Черговий караул ліквідував пожежу, врятувавши господарську будівлю. Вогонь знищив частково перекриття та дрова.

Тому Пулинський районний сектор Управління ДСНС України у Житомирській області нагадує, що відповідальність за спалювання твердих побутових відходів на присадибній ділянці підпадає під кваліфікацію трьох статей Кодексу України про адміністративні правопорушення.

 Стаття 52. Псування і забруднення сільськогосподарських та інших земель, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян — суб’єктів підприємницької діяльності — від п’ятдесяти до ста НМДГ.

Стаття 82. Порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення, тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти НМДГ і на посадових осіб, громадян — суб’єктів підприємницької діяльності — від п’ятдесяти до ста НМДГ.

Стаття 152. Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти НМДГ і на посадових осіб, громадян-суб’єктів підприємницької діяльності — від п’ятдесяти до ста НМДГ.

За порушення, передбачені ст. 52 та 82 КпАП відповідно до ст. 2421 КпАП, право розглядати справи та притягати до відповідальності мають відповідні органи державної екологічної інспекції.

А от за порушення ст. 152 КпАП уповноважені притягати до адміністративної відповідальності відповідна адміністративна комісія при виконавчому комітеті сільської, селищної, міської ради та відповідні виконавчі комітети.

Проте, перш ніж притягнути винну людину до відповідальності, уповноважена на те особа повинна скласти протокол. Відповідно до ст. 255 КпАП такими особами є уповноважені на те посадові особи органів внутрішніх справ (Національної поліції).

Крім того, відповідно до цієї ж статті мають право складати протокол ще посадові особи, уповноважені на те виконавчими комітетами сільських, селищних, міських рад, представники громадських організацій або органів громадської самодіяльності.

Увага! Лише громадські інспектори з охорони довкілля складають протоколи за вчинення порушення, передбаченого ст. 82 КпАП, а громадські інспектори сільського господарства складають протоколи за вчинення порушення, передбаченого ст. 52 КпАП.

АЛГОРИТМ ДІЙ

Якщо ви виявили, що на присадибній ділянці особа спалює сміття, викликайте поліцію, уповноважену посадову особу виконавчого комітету місцевої ради на складення протоколу за вчинення відповідного адміністративного правопорушення, представника громадської організації чи громадського інспектора, які повинні скласти протокол про вчинення адміністративного порушення, передбаченого відповідно ст. 52, 82 чи 152 КпАП та направити його до розгляду у компетентний орган. А саме: до відповідного територіального органу Державної екологічної інспекції України, виконавчого комітету місцевої ради або адміністративної комісії.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь