Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

З історії шкіл Пулино-Гутського старостинського округу (до Дня знань)

Дата: 31.08.2018 15:55
Кількість переглядів: 616

Фото без описуУ всі часи люди прагнули до знань, які черпаються зі школи. Коли ж утворились перші сільські школи на території громади і якими вони були?

Завідувач бібліотекою Пулинської селищної ради Олена Грозовська зберегла рукопис, який знаходився у Чернявській книгозбірні. У ньому значиться, що у Старій Буді (тепер Ясенівка) двокласне училище запрацювало ще у 1899 році.

У 1905 – однокласне сільське училище відкрилося і в Чернявці. Там працював один вчитель – Мирон Дем’янчук. У школі вчилися переважно діти куркулів. У 1912 році Старобудським (Ясенівським) двокласним училищем завідував Микола Козел. Крім того, там працювали вчителі Дмитро Гамай, Наталія Козел та викладач закону Божого.

На початку навчального року школу відвідувало 130 учнів. Але через погані матеріальні умови діти залишили школу і навчальний рік закінчило лише 10 учнів.

У Чернявському однокласному училищі було 49 учнів, але школу закінчили лише 9.

Далі в рукописі йдеться про важке життя селян у час Столипінської реформи та події 1917 році. А про школи згадується лише у 1921 – коли вони уже працювали в Пулино-Гуті, Ясенівці та Чернявці.

У 1924 р. в Ясенівці організували трьохтижневі курси для вчителів німецьких шкіл. Адже на той час у селі жили переважно німці-колоністи. У вересні 1929 – в Ясенівці уже працювала семирічка.

Чернявська школа офіційно заснована в 1921 році. До цього діти навчалися при церкві. Першим вчителем був Мирон Гапонюк. Школа була розміщена в будинку колишнього куркуля, а в іншому будинку проживали вчителі. Наповнюваність класів була великою, тому навчання проходило у дві зміни.

У 1938 – школа стала неповною середньою. Великим авторитетом користувалися вчителі: Є.К.Грибан, В.Г.Черниш, Д.Г.Чайківська, М.П.Грибан. Вони давали добрі знання та військову підготовку. Про це часто писала газета «Більшовик Червоноармійщини».

В період окупації школа не працювала. З приходом радянських військ відновила свою діяльність Пулино-Гутська школа, яку відвідували учні 5-9 класів.

У Чернявці до 1951 року працювала початкова школа, з 1951 до 1961 – була семирічкою. Затим стала восьмирічною, далі – ЗОШ І-ІІ ступенів.

Нині Чернявська ЗОШ – філія опорного закладу загальної середньої освіти Пулинської ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Ось таке цікаве минуле і сьогодення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь