Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Про що говорять камінні брили?

Дата: 10.07.2018 16:59
Кількість переглядів: 1003

При в’їзді в Пулини, з правого боку, неподалік Ягодинки, під розлогими кронами дерев знайшли свій вічний спочинок колоністи з Німеччини. Про це говорять знайдені на старому кладовищі камінні брили.

Фото без опису

Наприкінці ХVІІІ на початку ХІХ століття німецькі колоністи, в основному це були меноніти та баптисти, в пошуках нових економічних можливостей та уникнення релігійних переслідувань заселяли Волинську губернію (нині це  Житомирська,  Рівненська області).

Вчитель історії опорного закладу загальної середньої освіти Пулинської ЗОШ І-ІІІ ст. Юрій Грабовський розповідає, що в той час на територію нашого району також приїхали німецькі колоністи. Вони були дуже працьовитими, ретельними у своїй роботі. Збереглися і давні назви поселень. Наприклад, с. Мирне носило назву Фріденсталь, Зелена Поляна – Грюнталь, Цвітянка – Блюменталь, Слобідка – Фрайнвальд, Ясенівка – Геймталь і т.д.

Переселенцям на певний період скасовували податки, але життя їхнє все рівно було важким. Вони розробляли землі, вирубуючи ліси, осушували болота, будували храми. До речі, у В’язовці, в приміщенні колишньої німецької кірхи, іще працює сільський заклад культури, а в Ясенівці зберігся цегляний каркас школи.

У середині червня цього року під час відвідин делегацією з Німеччини Пулинської громади, наші закордонні гості у супроводі Ю.В.Грабовського побували на німецькому кладовищі. Юрій Володимирович показав надгробні камені, які було знайдено місцевими істориками під час розчищення місця поховання. На одному з каменів, що був повалений з часом, знайшли цікавий напис німецькою. Прочитавши його, учасники делегації переклали, що там вибите прізвище та ім’я жінки, її рік народження та смерті: 1856 – 1913. І поряд слова: «Прожила, важко працюючи».

Фото без опису

Крім цього каменя, там було знайдено іще кілька таких.

Цікава історія нашої громади. Хтозна, можливо, в майбутньому це пам’ятне місце зацікавить іноземних туристів. І наш край стане привабливим для них.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь