Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Селу Чернявка – 400 років

Дата: 07.06.2018 15:32
Кількість переглядів: 1042

Населений пункт розташований у північній частині Пулинського району, на низовині, в оточенні молодих лісів, на правому березі невеличкої річки Чернявки, яка належить до басейну ріки Тні, притоки Случа. Вперше про назву села згадано у 1618 році.

Фото без описуНайстарші люди розповідають, що назва села пішла від чорнявої дівчини небаченої краси, кріпачки. Сподобалась вона гостеві пана Кочковського, якому належало село. І він обміняв дівчину на хутір. Тужила, сумувала кароока красуня за своїм селом, за пустотливою річкою. А люди любили, пам’ятали, жаліли кріпачку. Тож і залишилась про неї пам'ять – село Чернявка і річка Чернявка.

Мінялися власники села. Спочатку був поміщик Потоцький, за ним – пан Кочковський та граф Мезенцев, який володів 20-ма тисячами землі та десятками населених пунктів.

Минали роки, змінювались часи.

Чорним смутком пронизала серця звістка про напад на нашу країну нацистських окупантів. З 9 липня 1941 року по 30 грудня 1943 – село було окуповане. В боях за Батьківщину віддали своє життя 85 односельчан. 

Чернявська школа офіційно заснована в 1921 році, у 1961 стала восьмирічною. Нині Чернявська ЗОШ І-ІІ ст. – філія опорного закладу загальної середньої освіти Пулинської ЗОШ І-ІІІ ст.

Школа гордиться своїми випускниками. Має одного доктора наук, дійсного члена Академії наук України – В. Г. Грибана, кандидата медичних наук – О. М. Грибана, два майстри спорту – А. Ф. Грибана та О. В Грибана, полковників – М. П Ільчука, А.В.Гапонюка, Т.М.Чернявського, В.Я.Кострицю, О. Я. Кострицю, Ю. Г. Грибана.

Наші односельчани виконували Інтернаціональний обов’язок в Афганістані (1979-1989 р.) – це В. М. Грибан, М. П. Мороз, П. В. Гапонюк, П.М Бенедюк, П.А Грибан, В. П. Іванчик.

На сьогодні в селі налічується 147 дворів, 358 жителів. Крім школи, працюють приватні магазини, медпункт, клуб, бібліотека, дитячий садок, поштове відділення, місцевий музей і є церква.

Відзначаючи 400-річчя села, хочеться привітати усіх його жителів, побажати їм добробуту, а Чернявці – процвітання.

Олена Грозовська, завідувач селищною бібліотекою.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь