Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Пулинське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області інформує

Дата: 05.06.2018 08:33
Кількість переглядів: 629

Небезпечне захворювання ВРХ – заразний вузликовий дерматит (ЗВД) та фактори його передачі.

Це вірусна хвороба великої рогатої худоби, що характеризується пропасницею, набряками підшкірної клітковини, внутрішніх органів та кінцівок, утворенням типових, схильних до некротичного розпаду вузликів (горбочків) у шкірі та слизових оболонках травного каналу й дихальних шляхів, ураженням очей та генералізованим лімфаденітом.

ЗВД зареєстровано на території Російської федерації. Небезпека наближається до України! Ця хвороба вражає не тільки ВРХ, але і овець.

Людина на ЗВД не хворіє.

Захворювання небезпечне високими економічними збитками, тому що викликає значне зниження молочної і м'ясної продуктивності, знижує якість шкіряної сировини.

Хвороба переважно передається кровосисними комахами: комарами, ґедзями, москітами і мухами деяких видів. Найбільша кількість тварин хворіє у місцях великого скупчення комах. Зареєстрована передача збудника телятам через молоко корови. Помічено, що вірус можуть поширювати птахи, особливо водоплавні, зокрема чаплі. В деяких випадках вірус може передаватися через корми та воду.

Інкубаційний період хвороби може тривати від 3 до 30 днів, переважно 7 - 10 діб.

Першими клінічними симптомами є підвищення температури тіла до 40 градусів, гіперемія і набряки слизових оболонок ротової й носової порожнин та інших органів, виділення з очей і носа. В ділянці підгруддя, вимені та кінцівок розвиваються набряки, хода стає скованою. Хворі тварини відмовляються від кормів, швидко худнуть, у них різко знижуються надої. Поверхневі лімфовузли різко збільшуються в розмірі, мають вигляд пухлин.

Невдовзі після підвищення температури тіла на шкірі в ділянці шиї, голови, грудей, черева, кінцівок та вимені з’являються щільні округлі або ледь видовжені вузлики з плоскою поверхнею, проходить процес невротизації тканини.

Якщо Ви помітили схожі ознаки негайно сповістіть ветеринарного лікаря !

Фото без опису

У разі підтвердження спалаху захворювання в раніше благополучних регіонах негайно здійснюють забій усіх хворих, підозрюваних щодо захворювання тварин та ретельну дезінфекцію і дезінсекцію. Проводять усі карантинно-обмежувальні ветеринарно-санітарні заходи, механічну чистку, дезінфекцією приміщень та території утримання тварин.

Для обробки приміщень, обладнання, загонів, території вогнища інфекції, забійних пунктів та інших місць, де перебували тварини, використовують дезінфекційні розчини, що знешкоджують вірус ЗВД:

- 20%-ий розчин етилу та хлороформу.

- 3%-ий лужний розчин.

- 1%-ий розчин фенолу.

- 4-5%-ий розчини лізолу, молочної кислоти.

У зв'язку з підвищенням температурного режиму інтенсивності розмноження та льоту кровососних комах для попередження ряду захворювань, які передаються кровососними комахами, проводяться заходи боротьби шляхом систематичної обробки волосяного покрову тварин інсектицидами і репілентами .

Із сучасних інсектицидних препаратів для зовнішнього застосування рекомендовано:

- водні емульсії «Бутокс» 0,001%, «Неостомазан» 0,0125% методом оприскування: з розрахунку 1 л на дорослу тварину і 0,5 л для молодняку, щоденно за високої активності гнусу;

-«Байофлай Пурон» 10мл на дорослу тварину;

-Ектосан-плюс» (водний розчин у співвідношенні 1:500) з розрахунку 180-200 мл на корову, коня, 50-100 мл на телят, лошат.

З метою профілактики ентомозів та хвороб, що передаються кровососними комахами, кліщами і недопущення виникнення їх негативних наслідків необхідно:

- випасання тварин проводити до та після льоту кровососів (вранці та ввечері);

- випасання худоби проводити на пасовищах, які добре продуваються вітрами;

- літні табори розміщувати в місцях віддалених від річок, боліт, вологого лісу.

Застосування препаратів необхідно виконувати згідно з настановами з дотриманням усіх загально прийнятих заходів безпеки.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь