Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Пам’ятаючи минуле, ми творимо майбутнє

Дата: 15.05.2018 12:37
Кількість переглядів: 1270

9 Травня в селі Івановичі відбулися традиційні урочисті заходи, приурочені 73-ій річниці перемоги українського народу разом з іншими народами колишнього Радянського Союзу та антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні.

Фото без опису

Біля пам’ятника загиблим воїнам-односельчанам настоятель місцевого храму Свято-Різдва-Богородиці отець Андрій проводить поминальну панахиду над 159 загиблими у цій страшній війні. Учні, вчителі та жителі села запаленими свічками поминають душі загиблих воїнів-односельчан, виражаючи свою вдячність за подвиг кожного з них перед мешканцями.

Фото без описуУ приміщенні Івановицького СБК Бондарчук Ірина та Кравчук Тетяна змістовним вступом розпочинають святковий захід, приурочений Дню Перемоги у Другій світовій війні. Хвилиною мовчання всі присутні вшановують пам’ять загиблих односельчан.

До слова запрошується в. о старости В. О. Пишнюк, котрий розповів про трагічні наслідки тієї війни для нашого села: «Оборону Іванович становили дві самохідні гармати, що були закопані в землю на околицях села в напрямку Черняхова та Старої Олександрівки. За свідченнями старожилів, зі Старої Олександрівки рухався передовий загін мотоциклістів, яких обстріляли з гармати, і німці обійшли село стороною. І все таки 17 липня 1941 року воно було окуповане гітлерівськими загарбниками, які більше 100 чоловік вивезли на каторжні роботи в Німеччину…

І з великою радістю жителі Іванович зустріли 30 грудня 1943 року бійців 13 гвардійської танкової бригади 4 гвардійського танкового Кантимирівського корпусу під командуванням Героя Радянського Союзу Павла Полубоярова.

Наслідки війни для нашого села вражаючі: 159 жителів загинуло на фронтах (з понад 200), лише 52 жителі (з понад 100 чоловік) повернулися з німецької неволі; збитки, завдані окупантами трьом Івановицьким колгоспам складали 15,3 мільйона карбованців (1 крб. в ті часи коштував менше 1 долара)...»

Вячеслав Пишнюк вручив ювілейну медаль від Президента України П. Порошенка Бобрик Ірини Петрівни дочці – Черниш Ользі, а також привітав вдів та учасників війни (трудівників тилу) грошовими подарунками від ТОВ «Агро-регіон Житомир» і квітами від вдячних учнів.

В. о. старости подякував Зінчуку Владиславу, Власенку Андрію, котрі зараз захищають рідну Україну в зоні АТО. І нагородив учасників бойових дій солодкими подарунками від торгівельних закладів села.

Традиційне покладання квітів до пам’ятника загиблим воїнам-односельчанам здійснили: учениця 9 класу Острогляд Єлизавета та учасник АТО Красновський Валентин.

Урочистий захід продовжили змістовними виступами ведучих та учасників святкового концерту:

- вокальної групи (Стацюк Лідія, Черниш Ольга, Сергієнко Наталія, Супрунчук Галина) під керівництвом і музичним супроводом Сака Петра Аркадійовича, котрі виконали кілька патріотичних пісень під гучні оплески глядачів;

- дев’ятикласники (Острогляд Карина та Єлизавета) виконали пісні «Мир над Україною», «А я живий», «Ми за волю, ми за мир», «Рідний край»;

- учні 3 і 4 класу показали глядачам хореографічну майстерність у танцях «Доброта» і «Черевички»;

- восьмикласники урочисто декламували патріотичні вірші, що брали за живе учасників свята.

І кожного року ми знову і знову згадуємо уроки минулої трагедії, вшановуємо пам’ять загиблих, вітаємо і дякуємо нашим ветеранам. Це наша свята традиція і обов’язок, який ми зберігаємо і передаємо нашим дітям і онукам. Щоб вони знали свою історію. Щоб пам’ятали її героїв. Щоб наш народ і все людство не допустили більше таких трагедій.

Фото без описуФото без описуФото без опису

 Кравчук Тетяна

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь