Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Патронатна сім'я

Дата: 06.02.2018 11:44
Кількість переглядів: 1565

Запровадження патронату над дитиною

Патронат над дитиною є інноваційною послугою підтримки сімей з дітьми, які потрапили у складні життєві обставини, і передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини у сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками складних життєвих обставин.

Сім’я патронатного вихователя - це сім’я, в якій за згоди всіх її членів повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі. Патронатний вихователь - це особа, яка за участю членів сім’ї надає послуги з догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй сім’ї.

До сім’ї патронатного вихователя можуть бути одночасно влаштовані тільки діти, які є між собою рідними братами та сестрами, або діти, котрі виховувалися в одній сім’ї. Термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя встановлюється органом опіки та піклування і не може перевищувати трьох місяців. У разі наявності обставин, що обґрунтовують необхідність і доцільність перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя понад зазначений термін, орган опіки та піклування може його продовжити. Загальний термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя не може перевищувати шість місяців.

Запровадження цієї послуги дозволяє забезпечити реалізацію права дитини, яка з певних причин не може проживати з біологічними батьками, на виховання в сімейному середовищі.

На сьогодні створено всі необхідні нормативно-правові, фінансові та організаційні передумови для запровадження патронату над дитиною. Постановою Кабінету Міністрів України від 16 березня 2017 р. №148 «Деякі питання здійснення патронату над дитиною» затверджено порядок створення та організації діяльності сім’ї патронатного вихователя, порядок оплати послуг патронатного вихователя та виплати соціальної допомоги на утримання дитини в його сім’ї, а також типовий договір про патронат над дитиною. Для забезпечення навчання кандидатів у патронатні  вихователі, формування знань, вмінь і компетентностей, необхідних для надання на професійній основі послуги патронату над дитиною, наказом Мінсоцполітики від 19.08.2017 року №1349 затверджено Програму підготовки патронатних вихователів. Згідно з Бюджетним кодексом України впродовж 2017-2018 років фінансування видатків, пов’язаних із впровадженням патронату над дитиною, зокрема оплата послуг патронатного вихователя та виплата соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя, будуть здійснюватися за рахунок відповідної субвенції з Державного бюджету місцевим бюджетам. 

Фінансування послуг патронату складається з оплати послуги (праці патронатного вихователя), а також соціальних виплат на дітей, влаштованих під патронат. Соціальні виплати становлять 2 прожиткових мінімуми на кожну дитину відповідного віку. Розмір оплати за послугу патронату над дітьми прирівняний до 5 прожиткових мінімумів для працездатної особи.

Якщо Ви виявили бажання стати патронатним вихователем, звертайтеся відділу гуманітарного Пулинської селищної ради за адресою: смт. Пулини, вул. Незалежності, 13,  або за телефоном 3-21-83.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь