ПУЛИНСЬКА СЕЛИЩНА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Житомирський район Житомирська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Зберігання харчових продуктів та безпечне харчування в умовах тривалих відключень електроенергії

Дата: 04.11.2025 15:34
Кількість переглядів: 52

Фото без опису

З метою недопущення харчових отруєнь через споживання харчових продуктів, які можуть бути небезпечними внаслідок порушення температурних умов їх зберігання, рекомендовано дотримуватись таких правил:

1.При тривалих відключеннях електроенергії необхідно тримати дверцята холодильника та морозильної камери закритими, тоді продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику та до 48 годин – у повній морозилці (24 годин – у напівпорожній морозилці).

2.У разі відсутності електроенергії понад 4 години харчові продукти краще згрупувати разом у морозильній камері, бажано помістити в холодильних контейнери із замороженою водою, що допоможе тривало утримати холод. У холодильнику має бути температура +4°С або нижче, у морозильній камері – не вище -4 °С.

3.При зберіганні в холодильнику відокремлювати сирі продукти від готових страв.

4. Зберігати продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими продуктами і готовими стравами.

5. Не готувати страви із запасом. Страви, які приготували, бажано вживати відразу (не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години).

6. Не перевіряти їжу на смак. Якщо є сумніви щодо її безпечності, краще викинути її відразу. Також позбудьтеся продуктів, які швидко псуються. Це стосується м’яса, риби, нарізаних фруктів та овочів, яєць, молочних продуктів.

7. Ретельно проварювати продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти.

8. Використовувати очищену воду - бажано бутильовану питну воду промислового виробництва або воду із перевірених джерел, попередньо піддавши її додатковому кип’ятінню.

Сире охолоджене м’ясо не можна класти біля молочних продуктів та масла вершкового. Продукти, які готові до споживання, слід розташовувати над сирою продукцією. Сира продукція — внизу, готова — зверху.

Яйця бажано помити і лише тоді класти у холодильник, адже вони можуть бути забруднені зовні сальмонелою, яка спричиняє небезпечну хворобу — сальмонельоз. І якщо, наприклад, поряд з немитими яйцями покласти масло або ковбасу, то і вони можуть «заразитися» бактеріями сальмонели.

Операторам ринку під час відключення світла необхідно  забезпечити належні умови під час зберігання та реалізації харчових продуктів, зокрема дотримання температурних режимів у холодильному обладнанні.

Забезпечити заклади роздрібної (гуртової) торгівлі харчовими продуктами, заклади громадського харчування, харчоблоки закладів освіти,переробні підприємства харчової промисловості альтернативними засобами електроенергії (бензиновими або дизельними генераторами, портативними електростанціями, сонячними батареями).

Забезпечити термометрами холодильники та морозильні камери. Температура в морозильній камері не повинна перевищувати позначку -18°C, а в холодильнику – не більше +6°C.

Двері холодильника та морозильної камери тримати зачиненими, щоб запобігти потраплянню теплого повітря. У разі відключення електроенергії термометри приладу покажуть температуру і допоможуть визначити, чи безпечні продукти.

Звертаємо увагу! Не підлягають подальшій реалізації харчові продукти, які швидко псуються (м’ясо та птиця охолоджені, морепродукти, молочні продукти тощо), які зберігались при температурі вище +15°C протягом 4 годин і більше. Харчові продукти з морозильних камер, що розморозились, повторно заморожувати заборонено!

Рекомендуємо! Незважаючи на систематичні перебої зі світлом, підприємцям намагатися дотримуватись відповідних температурних умов зберігання харчових продуктів, забезпечувати належний санітарний стан у холодильних та морозильних камерах, вживати запобіжних заходів реагування, не допускати повного розморожування харчових продуктів!

Зберігати продукти при температурі, яка не спричиняє шкоду здоров'ю споживачам, та мінімізувати ризик розмноження патогенних мікроорганізмів!

Умови зберігання для м’ясних, молочних, рибних, яєчних продуктів різні та повинні бути зазначені на споживчому маркуванні та підтверджені супровідними документами, які засвідчують їхнє походження, якість та безпечність (сертифікати відповідності, декларація виробника, якісне посвідчення).

У випадку неможливості довготривалого зберігання температурних режимів необхідно враховувати інформацію про харчовий продукт, яка зазначена на маркуванні, особливо термін реалізації продукту за умови зберігання, зовнішній вигляд, колір, запах продукту тощо.

Зміна кольору, консистенції або поява неприємного запаху свідчить про ознаки псування їжі. Якщо страва вже не свіжа або має запах псування, її краще викинути, навіть не куштувавши, бо це може бути небезпечно.

Важлива рекомендація: для приготування страв і напоїв використовуйте бутильовану питну воду промислового виробництва або воду з перевірених джерел, якщо попередньо її додатково прокип’ятили.

У разі придбання неякісних харчових продуктів споживачі мають право звернутися до магазину (за наявності розрахункового чеку) та повернути або обміняти продукти на якісні.

Згідно з вимогами законодавства про безпечність та якість харчових продуктів, суб’єкти господарювання несуть відповідальність за дотримання відповідних температурних умов зберігання харчових продуктів, їх термінів придатності та санітарно – гігієнічних вимог на всіх стадіях виробництва та продажу харчових продуктів.

Житомирське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних