Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Профілактика ботулізму

Дата: 20.06.2024 08:09
Кількість переглядів: 181

 

 - суворо дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та режимів теплової обробки продуктів в домашніх умовах;

 

За результатами аналізу оперативних повідомлень територіальних органів Держпродспоживслужби з початку 2024 року взято участь у розслідуванні 24 випадків ботулізму з 27 постраждалими, серед яких один летальний.

За аналогічний період 2023 року територіальними органами Держпродспоживслужби було взято участь у розслідуванні 24 випадків ботулізму з 29 постраждалими, серед яких летальних випадків не було.

Всього за оперативними результатами розслідування випадків ботулізму з початку 2024 року встановлено, що 3 випадки з 4 постраждалими пов’язані з вживанням м’ясної консервації домашнього виготовлення, 2 випадки з 2 постраждалими – із вживанням овочевої консервації домашнього виготовлення, 1 випадок з 1 постраждалим – пов’язаний із вживанням ковбаси домашнього виготовлення, 9 випадків з 10 постраждалими, пов’язані із вживанням риби домашнього виготовлення, 2 випадки – рибна продукція невідомого походження, 1 – в’ялена риба, придбана у місці стихійної торгівлі, 5 випадків з 6 постраждалими – рибна продукція, придбана в магазині (із них триває розслідування ще трьох випадків), у 1 випадку з 1 постраждалим – фактор інфікування не встановлений.

Особливе занепокоєння викликає збільшення кількості захворювань, які пов’язані із вживанням рибної продукції ймовірно промислового виробництва, серед яких один випадок летальний, що може бути пов’язаний з вживанням страви «суші» (Запорізька область).

Ботулізм – дуже небезпечне гостре токсико-інфекційне захворювання викликане попаданням в організм людини токсину Clostridium botulinum. Найчастіше ботулізм виникає після вживання домашніх продуктів, які виготовлялися з порушенням основних правил приготування та зберігання - копчених, в’ялених, м’ясних та рибних виробів, а також консервації (м’яса, риби, овочів та грибів).

 

Профілактика ефективніша за лікування, тому для уникнення захворювання на ботулізм радимо суворо дотримуватися основних гігієнічних вимог при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини, а саме:

 

 - для консервування використовувати тільки свіжі доброякісні без ознак псування продукти;

 

 - домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано не більше року;

 

- бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, оскільки технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму і з проведенням відповідного лабораторного контролю;

 

- не їсти консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, не використовувати продукцію з здутих (бомбажних) банок;

швидко і ретельно чистити рибу, обов’язково видаляти з неї кишки;

 

 - купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;

 

 - сировину перед консервуванням необхідно ретельно промивати чистою проточною водою для видалення залишків ґрунту.

 

 Вкотре нагадуємо про небезпеку стихійної торгівлі! Не купуйте м’ясні вироби, консервацію, а також копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках.

 

Якщо ви робите закупи у інтернет-магазинах або на платформах спільного доступ – переконайтесь в наявності обов’язкової інформації про харчовий продукт, відповідно до статті 6 Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», а також про продавця, відповідно до статті 7 Закону України «Про електронну комерцію», зокрема:

 

 - повне найменування юридичної особи або прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи-підприємця;

 

 - місцезнаходження юридичної особи або місце реєстрації та місце фактичного проживання фізичної особи - підприємця;

 

 - ідентифікаційний код для юридичної особи або реєстраційний номер облікової картки платника податків для фізичної особи - підприємця, або серія та номер паспорта для фізичної особи - підприємця, яка через свої релігійні переконання відмовилася від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомила про це відповідний податковий орган і має відмітку в паспорті.

 

Будьте обачні, бережіть своє здоров’я і здоров’я своїх близьких!

 

При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря.

 Фото без опису

Житомирське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь