Профілактика ботулізму
Дата: 20.06.2024 08:09
Кількість переглядів: 236
- суворо дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та режимів теплової обробки продуктів в домашніх умовах;
За результатами аналізу оперативних повідомлень територіальних органів Держпродспоживслужби з початку 2024 року взято участь у розслідуванні 24 випадків ботулізму з 27 постраждалими, серед яких один летальний.
За аналогічний період 2023 року територіальними органами Держпродспоживслужби було взято участь у розслідуванні 24 випадків ботулізму з 29 постраждалими, серед яких летальних випадків не було.
Всього за оперативними результатами розслідування випадків ботулізму з початку 2024 року встановлено, що 3 випадки з 4 постраждалими пов’язані з вживанням м’ясної консервації домашнього виготовлення, 2 випадки з 2 постраждалими – із вживанням овочевої консервації домашнього виготовлення, 1 випадок з 1 постраждалим – пов’язаний із вживанням ковбаси домашнього виготовлення, 9 випадків з 10 постраждалими, пов’язані із вживанням риби домашнього виготовлення, 2 випадки – рибна продукція невідомого походження, 1 – в’ялена риба, придбана у місці стихійної торгівлі, 5 випадків з 6 постраждалими – рибна продукція, придбана в магазині (із них триває розслідування ще трьох випадків), у 1 випадку з 1 постраждалим – фактор інфікування не встановлений.
Особливе занепокоєння викликає збільшення кількості захворювань, які пов’язані із вживанням рибної продукції ймовірно промислового виробництва, серед яких один випадок летальний, що може бути пов’язаний з вживанням страви «суші» (Запорізька область).
Ботулізм – дуже небезпечне гостре токсико-інфекційне захворювання викликане попаданням в організм людини токсину Clostridium botulinum. Найчастіше ботулізм виникає після вживання домашніх продуктів, які виготовлялися з порушенням основних правил приготування та зберігання - копчених, в’ялених, м’ясних та рибних виробів, а також консервації (м’яса, риби, овочів та грибів).
Профілактика ефективніша за лікування, тому для уникнення захворювання на ботулізм радимо суворо дотримуватися основних гігієнічних вимог при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини, а саме:
- для консервування використовувати тільки свіжі доброякісні без ознак псування продукти;
- домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано не більше року;
- бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, оскільки технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму і з проведенням відповідного лабораторного контролю;
- не їсти консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, не використовувати продукцію з здутих (бомбажних) банок;
швидко і ретельно чистити рибу, обов’язково видаляти з неї кишки;
- купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
- сировину перед консервуванням необхідно ретельно промивати чистою проточною водою для видалення залишків ґрунту.
Вкотре нагадуємо про небезпеку стихійної торгівлі! Не купуйте м’ясні вироби, консервацію, а також копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках.
Якщо ви робите закупи у інтернет-магазинах або на платформах спільного доступ – переконайтесь в наявності обов’язкової інформації про харчовий продукт, відповідно до статті 6 Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», а також про продавця, відповідно до статті 7 Закону України «Про електронну комерцію», зокрема:
- повне найменування юридичної особи або прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи-підприємця;
- місцезнаходження юридичної особи або місце реєстрації та місце фактичного проживання фізичної особи - підприємця;
- ідентифікаційний код для юридичної особи або реєстраційний номер облікової картки платника податків для фізичної особи - підприємця, або серія та номер паспорта для фізичної особи - підприємця, яка через свої релігійні переконання відмовилася від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомила про це відповідний податковий орган і має відмітку в паспорті.
Будьте обачні, бережіть своє здоров’я і здоров’я своїх близьких!
При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря.

Житомирське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби
« повернутися