Обережно, вірусний гепатит А!
В осінній сезон 2023 року різко почала збільшуватися захворюваність на вірусний гепатит А.
За даними МОЗ України, зареєстровано спалах вірусного гепатиту А у Вінницькій області, де зареєстровано 279 випадків захворювання. У результаті цього, на Вінниччині було оголошено надзвичайний стан. Також реєструвалися випадки захворювань в Івано-Франківській, Закарпатській, Дніпропетровській областях. У Житомирській області з початку року зареєстровано два випадки захворювання.
Вірусний гепатит А – це гостре інфекційне захворювання з фекально‑оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу. Збудником хвороби є вірус.
Джерелом інфекції є хвора людина. Інфекція передається через шлунково-кишковий тракт. Виділяється вірус в навколишнє середовище з випорожненням хворого і потрапляє в організм здорової людини через забруднені харчові продукти, воду, предмети побуту, брудні руки, недотримання особистої гігієни.
Вірусний гепатит А вважається сезонним захворюванням, як правило, збільшення випадків захворювання спостерігається в осінньо-зимовий період. У народі його називають хворобою брудних рук.
Інкубаційний період триває – 7-50 днів (в середньому 15-35 днів).
Вірус гепатиту А досить стійкий у навколишньому середовищі. При кімнатній температурі він може зберігатися до двох тижнів, а при температурі +4°С протягом кількох місяців. Вірус також досить стійкий до дії дезінфікуючих засобів, але швидко гине при кип’ятінні (через 10-15 хвилин).
Важливу роль у попередженні виникнення та розповсюдженості гепатиту А відіграє громадська свідомість та дотримання правил особистої гігієни.
Щоб уникнути захворювання фахівці рекомендують:
- Ретельно мити руки після відвідування туалету, перед приготуванням та вживанням їжі.
- Вживати доброякісну питну воду, що подається водопровідними джерелами централізованого та децентралізованого водопостачання, які контролюються відповідними службами.
- Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання.
- Воду з децентралізованих джерел (колодязів, копанок) перед вживанням кип'ятити не менше 10‑15 хв.
- Двічі на рік проводити профілактичну дезінфекцію джерел водопостачання.
- Не вживати продукти, придбані на стихійних ринках.
- Перед вживанням ретельно мити кип’яченою водою сирі овочі та фрукти.
- Розливне молоко обов’язково кип’ятити.
- Дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі.
- Обмежити відвідування (особливо дітей ) сімей, де зареєстровані випадки захворювання на гепатит А.
Виконання цих простих правил захистить Вас від захворювання вірусним гепатитом А.
ЖИТОМИРСЬКЕ РАЙОННЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ