Ініціативна група селищної ради доєдналася до групової консультації для відібраних громад у рамках локальних субсидій з питань продовольчої безпеки
В умовах російсько-української війни одним із головних викликів для громад є питання забезпечення локальної продовольчої безпеки. Передусім, це питання створення запасу продовольства для громадян, у тому числі для ВПО та найбільш вразливих соціальних груп. На сьогодні, у нашій громаді не розроблена Програма зі збереження продовольчої безпеки, яка мінімізує існуючі загрози посилення продовольчої кризи в умовах війни та післявоєнної відбудови.
З метою розробки дієвого гнучкого інструменту, який сприятиме скоординованій співпраці, злагодженій роботі ОМС, підприємств, фермерів та домогосподарств задля виконання комплексу сільськогосподарських робіт в умовах ресурсного обмеження, створення продовольчого резерву та розвитку місцевого виробництва і переробки, представники громади заповнили заявку на участь у навчальній програмі із забезпечення продовольчої безпеки, що впроваджуватиметься ГО "Територія нових змін" за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».
За результатами аналізу заявки, Пулинська громада стала однією із 40 громад, які доєдналися до групових консультацій для відібраних громад у рамках локальних субсидій з питань продовольчої безпеки.
Наразі команда громади вже стала частиною двох колективних онлайн консультацій, дізнавшись про:
- поняття «продовольчої безпеки» в національному законодавстві;
- повноваження місцевої ради у сфері продовольчої безпеки;
- доцільність та особливості підготовки Програми продовольчої безпеки громади;
- інструменти створення можливостей для самозабезпечення харчовими продуктами населення в громаді тощо.
Крім цього, дізналися реальні практики громад щодо впровадження Програм продовольчої безпеки на прикладі Покровської громади Дніпропетровської області та Зноб-Новгородської громади Сумської області, отримали консультації фахових менторів, а також зразки опитувальників та приклад типової Програми.
Наразі команда громади працюватиме над збором та опрацюванням необхідних статистичних даних для створення Програми продовольчої безпеки, їх узагальненням та систематизацією.