Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ – ЗАПОРУКА ЗДОРОВ’Я

Дата: 02.06.2023 11:40
Кількість переглядів: 57

2 червня – День здорового харчування і відмови від надмірностей у їжі. Він відзначається у світі з 2011 року.

Проблема переїдання є досить серйозною й стосується багатьох людей  адже  споживання великої кількості швидко засвоюваних вуглеводів може призвести до збільшення маси тіла та ожиріння. А ці стани суттєво збільшують ризик виникнення неінфекційних хвороб.

До чого призводить переїдання?

  • шлунок розширюється, щоби пристосуватися до великої кількості їжі та починає тиснути на інші органи, що зумовлює відчуття дискомфорту;
  • велика кількість їжі в шлунку змушує ваші органи працювати більш інтенсивно, виділяються додаткові гормони та ферменти;
  • ваш метаболізм може прискорюватися, адже організм намагається спалити більше калорій, тому ви можете відчувати тимчасову пітливість навіть запаморочення.

Як не переїдати: 7 простих порад   

  1. Краще їсти протягом дня або робити здорові перекуси перед святкуванням.
  2. Користуйтеся принципами тарілки здорового харчування. 
  3. Обмежуйте споживання оброблених продуктів із великим вмістом жиру, солі та цукру (соуси, копчені продукти, ковбаси, їжа швидкого харчування).
  4. Не відволікайтеся під час прийому їжі. 
  5. Пийте більше води протягом частування. 
  6. Стежте за розмірами тарілки. 
  7. Не забувайте про фізичну активність. 

5 принципів здорового харчування

  1. Збагачуйте раціон різноманітними фруктами та овочами. Їжте капусту, огірки, листя салату та іншу зелень, цибулю, гарбуз, моркву, перець, помідор, редьку тощо.
  2. Надавайте перевагу цільнозерновим продуктам, додайте до меню нешліфований рис, вівсянку, гречану кашу та інші види круп.
  3. Обирайте нежирні молочні продукти. Намагайтеся їсти молочні продукти 2–3 рази на день.
  4. Урізноманітнюйте раціон білковою їжею. Здорове харчування передбачає споживання м’яса (птиця, телятина тощо). 2–3 рази на тиждень варто готувати рибу.
  5. Додавайте до меню бобові та горіхи. Це джерела поживних речовин та вітамінів.

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України»

Фото без опису​​​​​​​


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь