Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Відбулася виробнича нарада із пасічниками громади

Дата: 01.05.2023 08:05
Кількість переглядів: 390

27 квітня 2023 року у сесійній залі Пулинської селищної ради відбулася виробнича нарада з питань проведення планових протиепізоотичних заходів на пасіках, порядку реєстрації  та видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки.

Фото без описуУчасть у активності взяли Пулинський селищний голова Олександр Гаврилюк, головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Житомирського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Олександр Лігута, старости старостинський округів та пасічники громади.

Фото без описуПід час наради Олександр Лігута детально розповів про порядок реєстрації пасік та особливості отримання паспорта пасіки, акцентував увагу на алгоритмі проведення щорічних весняних протиепізоотичних заходів на пасіках, профілактиці отруєнь бджіл пестицидами та регламенті дій при підозрі отруєння бджіл.

Крім цього, присутні обговорили питання щодо обов’язку аграріїв попереджувати бджолярів та органи місцевого самоврядування про час проведення обробки сільськогосподарських культур з використанням пестицидів та агрохімікатів та обов’язку власників пасік, відповідно до чинного законодавства, реєструватись у селищній раді, на території, якої вони знаходяться і своєчасно інформувати органи місцевого самоврядування та сусідні господарства про місця перебування їх пасік на стаціонарі і при кочівлі.

Фото без описуСеред іншого, головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Житомирського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області відзначив, що у разі припинення діяльності пасіки, власник або уповноважена ним особа, у 10-денний термін, повинна у письмовій формі поінформувати про це територіальний орган, котрий здійснював видачу паспорта пасіки.

Значну частину часу присутні приділили розгляду Плану проведення ветеринарно-санітарних заходів, з метою внесення змін до Додатку ветеринарно-санітарного паспорта про стан здоров’я бджіл та їх розвиток.

«Порядком використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення протиепізоотичних заходів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 23.04.2008 № 413 визначено, що лабораторно-діагностичні дослідження на американський та європейський гнилець, нозематоз, акарапідоз, вароатоз проводяться за рахунок коштів державного бюджету (безоплатно). Для цього пасічнику до 15 травня необхідно звернутися до обласної державної лікарні ветеринарної медицини або її структурних підрозділів, щоб необхідні лабораторні дослідження були включені до Плану заходів на наступний рік», - зазначив Олександр Лігута.

У ході виробничої наради була надана інформація і про вартість за проведення клінічного огляду бджолосімей, паразитологічні та бактеріологічні дослідження,  відповідно до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 13.02.2013 № 96.

Насамкінець, Олександр Лігута  розповів про особливості отримання спеціальної бюджетної дотації за бджолосім’ї у 2023 році.

Фото без описуЗ графіком проведення планових протиепізоотичних заходів на території Житомирської області можна ознайомитися за покликанням: https://zt-dpss.gov.ua/wp-content/uploads/grafik-1.pdf

Нижче публікуємо алгоритм дій (інфографіка) на що орієнтуватися пасічникам, розроблену Держпродспоживслужбою.

Більше інформації за покликанням https://dpss.gov.ua/news/tryvaie-shchorichna-planova-kampaniia-protyepizootychnykh-zakhodiv-na-pasikakh

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь