Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

До Дня спротиву окупації Криму: круглий стіл "Крим - це Україна"

Дата: 27.02.2023 16:15
Кількість переглядів: 417

9 років тому росія розпочала найбільшу з часів Другої світової війни військову агресію в Європі, грубо порушуючи територіальну цілісність та суверенітет України. Війна росії проти України почалася з Криму…

24 лютого 2014 року кораблі військово-морського флоту рф, які охороняли морську акваторію в районі проведення Сочинської олімпіади, прийняли на борт у Новоросійську «зелених чоловічків» (російських військовослужбовців без розпізнавальних знаків) разом із бойовою технікою та вийшли курсом на Севастополь.

25 лютого будівлю Верховної Ради Автономної Республіки Крим у Сімферополі пікетували близько 400 проросійськи налаштованих людей. Вони вимагали зняти державну символіку України, а ще – провести позачергову сесію, на якій прийняти рішення про референдум за незалежність Криму.

Щоб не допустити такого розвитку подій, 26 лютого під стінами парламенту Криму відбувся проукраїнський мітинг. На заклик Меджлісу кримськотатарського народу тисячі кримських татар, українців та представників інших національностей вийшли на мирний протест, щоб чинити спротив російській окупації та підтримати цілісність України. 

Мітинг зібрав від 5 до 10 тисяч учасників. Завдяки зібранню того дня кримчанам вдалося не допустити позачергового засідання парламенту та перегляду статусу автономної республіки у складі України. Того дня загинули двоє громадян України. 

27 лютого, о 5-й ранку до парламенту та уряду Криму ввійшли регулярні військові формування рф і захопили будівлі.

28 лютого Верховна Рада Криму під «наглядом» військовослужбовців рф проголосувала за проведення референдуму про статус Криму. Того ж дня російські підрозділи почали блокувати українські військові частини та об’єкти на півострові, захопили аеропорти Бельбек і Сімферополь, сухопутні в’їзди до Криму з боку Херсонщини.

16 березня 2014 року відбувся псевдореферендум про статус Криму. Цей захід, зрежисований росією, бойкотували кримські татари та інші проукраїнськи налаштовані жителі півострова. 25 березня росіяни захопили останню військову частину, що тримала український прапор у Криму – морський тральник «Черкаси» ВМС України.

Відтоді триває незаконна анексія й тимчасова окупація півострова Росією. Після встановлення контролю над Кримом окупаційна влада розпочала незаконні, політично вмотивовані переслідування громадських активістів.

Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними і засудили дії росії, яка заперечує окупацію півострова і називає її «відновленням історичної справедливості». Протягом цих років країна-агресор продовжує цей шлях загарбництва та викривлення історії, захоплення територій України та знищення наших міст.

Увесь цей час кримський спротив триває. Крим чекає на повернення в Україну.

27 лютого 2023 року, у Пулинській громаді було проведено захід до дня спротиву окупації Криму під назвою "Кримце Україна", організований спільними зусиллями відділу гуманітарного Пулинської селищної ради, музею «Пулинські барви» та селищної бібліотеки. За круглим столом зібрались, щоб обговорити події, які відбувались дев'ять років тому, та провести паралелі з сьогоденням.

Ми знаємо: Крим – це Україна! Так було і так неодмінно буде!

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь