Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

У Пулинах відкрили Українську світлицю «Українська хата – берегиня роду»

Дата: 16.02.2023 17:12
Кількість переглядів: 282

Пишатися усім, що пов’язане з нашою культурою, відроджувати народні традиції, зберігати і відроджувати наші звичаї, які передавалися з покоління у покоління протягом тисячоліть – святий обов’язок підростаючого покоління українців.

Сьогодні, коли ми протистоїмо ненависній російській навалі, як ніколи раніше, важливим є питання відродження нашої національної ідентичності, збереження, відродження і поповнення культурних надбань українського народу.

З метою популяризації української народної культури, відтворення автентичних звичаїв і традицій нашого народу, у приміщенні Центру культури і дозвілля Пулинської селищної ради відкрили Українську світлицю «Українська хата – берегиня роду». 

Фото без описуЗа ініціативи відділу гуманітарного Пулинської селищної ради, за сприяння працівників культури, зберігача музейного фонду, з допомогою мешканців нашої громади та усіх небайдужих вдалося створити невеликий комфортний народознавчий простір, котрий буквально дихає українськістю.

Кожен, хто заходить в кімнату поринає у світ давнього побуту наших предків, усвідомлює, що він – українець з глибокою і багатою історією та витонченою, відмінною від інших культурою.

У світлиці вже експонуються побутові речі, посуд, ікони, вишиті рушники, засоби ткацьких знарядь,  автентичні меблі, кухонне начиння, килими та багато іншого. Є імітація печі.

Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису

Відкривали Українську світлицю під народні пісні у виконанні фольклорного колективу «Криниченька» (с. Ялинівка).

Також до присутніх звернувся Пулинський селищний голова Олександр Гаврилюк, який відзначив, що упродовж багатьох століть український народ безупинно творив своє, тільки йому властиве, духовне середовище, наповнюючи його своєрідними звичаями, традиціями та ритуалами, за якими розпізнається народ не тільки в сучасному, але і в його історичному минулому. А щоб по-справжньому любити рідний край, бути гідним патріотом своєї країни, необхідно вивчати його історію, мову та культуру.

«Починаючи з маленького, ми повертаємо своє минуле, щоб мати світле майбутнє», - насамкінець, додав очільник громади.

Фото без опису Фото без опису 

Наразі триває процес наповнення світлиці експонатами. Тому закликаємо кожного з вас, «зробити перепис» давно припалих пилом речей, які дісталися у спадок від бабусь і дідусів, та, за можливості, поділитися автентичними речами, які розповідають про нашу культуру з Українською світлицею, відкритою у громаді.

Настав час збирати та відроджувати своє.

Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь