Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

У Пулинах відбулася зустріч із поетесою Наталією Чісліною

Дата: 25.01.2023 16:05
Кількість переглядів: 342

25 січня 2023 року мешканці громади мали унікальну можливість познайомитися з поетесою, режисеркою, громадською діячкою Житомирщини – Наталією Чісліною, яка з листопада минулого року реалізує проєкт «Літературна кав’ярня» (для громад).

Поетка зізнається, що основною метою її ініціативи є, звичайно підтримка ЗСУ і разом з тим, такі творчі зустрічі і креативні активності дають змогу жителям громад Житомирської області, у тому числі сільським та селищним, на які націлений проєкт, долучатися до мистецтва прекрасного та вносить проблиски світла у затьмарене війною життя.

У ході літературного вернісажу поціновувачі відшліфованого українського слова дізналися багато цікавих деталей і невипадкових випадковостей, які тим чи іншим чином сформували мистецький світ поезій Наталії Чісліної.

Талант до написання з’явився у мисткині ще у 8-річному віці, тоді пані Наталія написала свій перший вірш про рідний край. У 7 класі, відчувши перше дитинне почуття кохання, юна поетеса почала активно виливати свої відчуття на папір. 5 зошитів ліричних віршів того часу, за словами Наталії Чісліної, у майбутньому стануть основою для збірки ранньої творчості.

У студентські роки, навчаючись у Житомирському державному університеті імені Івана Франка, літераторка писала гуморески та частівки про викладачів та прозові твори, переважно, новели. Після тривалої перерви і різних складних життєвих ситуацій, активно віршувати почала після народження доньки, десь у 2010 році, а вже у 2014 році вийшла друком перша збірка «Намалюю сонце для тебе», слідом за нею, у 2016 – друга збірка поезій «Віршами я сміюсь і плачу».

Відзначимо, що презентація другої збірки поезій у вигляді театралізованої постановки стала приємною несподіванкою для житомирського бомонду:

«Незвична презентація здивувала більшість літературознавців і поціновувачів поезій у Житомирі на той момент. Але творчість, подекуди, і означає перевертати усе з ніг на голову», - з усмішкою зазначає Наталія Чісліна.

У 2021 році вийшла друком третя збірка інтимної лірики «Кава без цукру», символічно названа поеткою «третя довгоочікувана дитина». Наразі два твори вже перекладено польською мовою, один – французькою, а на деякі поезії написана музика.

Час, проведений у атмосфері меланхолійного та глибинно інтимного поетичного світу, дав змогу побачити індивідуальний стиль поетки з Житомирщини: її вірші зачасту сумні, розповідають про буденні речі не буденними словами, насичені філософським, глибинно-емоційним та морально-духовним змістом. Вони про реалії життя і почуття, знайомі кожному: про Майдан і війну, про Захисників і їх родини, про кохання і його вплив на людину, про жінок, непостійних, як осінь та про непізнаний аромат жіночої душі. Нерідко вірші показують душу поетеси, її внутрішній світ, який часто не можна простежити, дивлячись на цю впевнену і самостійну особистість.

Приємною несподіванкою для присутніх був й інтерактив від Наталії Чісліної: кожен охочий міг відчути себе у ролі митця, декламуючи вірші. Активно читали вірші і працівники Пулинської селищної ради, а також очільник громади Олександр Гаврилюк.

Після завершення першої, так би мовити, офіційної частини, охочі долучилися до майстер-класу «Малюнок кавою». Мисткиня розповіла та показала як зі звичайної розчинної кави можна «добути» потрібний колір та створити унікальний малюнок, який не лише тішитиме погляд, а й насичуватиме простір ароматом та бадьорістю кави.

Технологія терапії творчістю та ароматерапія вразила гостей літературного вернісажу та вкотре підтвердила: чим простіше, тим вишуканіше.

    


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь