Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Українська хустка – оберіг та символ життя!

Дата: 07.12.2022 14:50
Кількість переглядів: 571

7 грудня у світі відзначають День української хустки.

Українська хустка є невід’ємною частиною української культурної спадщини –це символ українського народу, оберіг, що символізує любов та свободу,  вірність традиціям та патріотизм.

Споконвіку на українських землях хустка була не просто обов’язковим головним убором для заміжніх жінок, а й особливим сакральним предметом, реліквією, що передавалась із покоління в покоління. Також хустка була маркером соціального стану жінки: молодиці носили білі або яскраві хустки, старші жінки – темні, вдови – чорні. Водночас хустина свідчила й про рівень достатку родини, адже заможні жінки носили хустки із дорогих тканин, бідні – із дешевших.

Хустину використовували й у різних обрядах, зокрема весільних. Найпопулярніший – покриття голови нареченої хусткою. Це символізувало вихід із дівоцтва та початок заміжнього життя. Ця традиція збереглася в Україні й донині.

У Всесвітній день української хустки різноманітністю квітів і орнаментів на українських хустках сповнилася і Пулинська громада. До фоточеленджів та флешмоб-вітань долучилися Будинки культури та клубні установи громади, заклади освіти, КЗПО «Центр дитячої та юнацької творчості», «Зразковий художній колектив» хореографічний колектив «Колорит» (художній керівник  Максим Пташнюк) та усі небайдужі мешканці населених пунктів громади, які переконані, що автентичний аксесуар підкреслює багатовікову красу української жінки.

Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь