Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

У рамках мистецької акції «Узори Олени Пчілки на полотні. Звягель-Пулини» мисткині громади вишивають рушник

Дата: 26.10.2022 12:40
Кількість переглядів: 385

Здавна, для українців рушник має сакральне значення, адже він супроводжує людину упродовж усього життя. Орнаменти на рушниках, комбінації кольорів, техніка вишивки, емоції і почуття вишивальниці, вкладені у створення рушника, гаптують історичну долю нашого народу.

Український рушник – це невидимий зв'язок поколінь, який вабить своєю автентичністю та є справою життя багатьох мисткинь. Чимало талановитих вишивальниць є і у Пулинській громаді. Сьогодні деякі з них доєдналися до мистецької акції «Узори Олени Пчілки на полотні. Звягель-Пулини» та у музеї «Пулинські барви» почали наносити орнамент на 24-х метрове полотно, передане на Пулинщину директором музею родини Косачів Людмилою Гаммою.

Естафету народних узорів, зібраних Оленою Пчілкою у Звягельському повіті за часів проживання Косачів у Звягелі, слідом за полтавським Гадячем, Одесою та містами Одеської області, Южним та Березівкою, прийняли наші майстрині: Галина Супрунчук (с. Івановичі), Ірина Бондарчук (с. Івановичі), Валентина Кайданюк (с. Зелена Поляна), Людмила Ткачук (смт Пулини) та Тетяна Гамма (смт Пулини).

Працівники бібліотеки Пулинської селищної ради спільно із зберігачем музейного фонду Оленою Загацькою організували інформаційно-поетичний екскурс  у історію українського рушника, зазначивши, що вишивати рушник у такому форматі, надзвичайно складно та відповідально.

«У центрі рушника будуть вишиті пророчі слова Олени Пчілки, а по обидва боки майорітимуть симетричні орнаменти, виконані майстринями різних куточків України», зазначила зберігач музейного фонду "Пулинські барви" Олена Загацька.

До мистецької події  долучився Пулинський селищний голова Олександр Гаврилюк. Вишивальницям очільник громади побажав вдалого творчого старту, відчуття гармонії та позитивної енергії, сил і наснаги відтворити давній український орнамент.

Свою символічну ниточку на полотні може залишити кожен майстер чи майстриня, які володіють умінням вишивки, прийшовши з понеділка по п’ятницю з 10.00 до 12.00 год. у музей «Пулинські барви».

Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь