Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Патронат над дитиною – допомога у складних  життєвих ситуаціях

Дата: 08.07.2022 15:10
Кількість переглядів: 957

Патронат над дитиною – професійна комплексна послуга, що передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини, яка перебуває у складних життєвих обставинах. Потребує захисту у сім’ї патронатного вихователя та одночасне надання фахівцями соціальної сфери інтенсивних підтримуючих послуг сім’ї дитини для відновлення її здорового функціонування.

Сім’я патронатного вихователя — це сім’я, в якій за згоди всіх її членів, повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі.

Кандидатом у патронатні вихователі може бути особа, яка виявила бажання виконувати обов’язки патронатного вихователя на професійній основі, а також має повнолітнього члена сім’ї (чоловік або дружина, син чи донька, інший член сім'ї) чи повнолітню особу, які проживають на спільній житловій площі з кандидатом у патронатні вихователі, готові бути добровільним помічником та разом з ним пройти навчання і надавати допомогу у догляді за дитиною, влаштованою до сім’ї. 

До сім’ї патронатного вихователя  можуть бути влаштовані діти, які потрапили в складні життєві обставини, а саме:

– новонароджені   діти, залишені в   пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров`я, або яких відмовилися забрати батьки чи інші родичі;

– підкинуті, знайдені діти;

– безпритульні діти;

– діти з сімей, в яких існує загроза їхньому життю та здоров’ю;

– діти, які зазнали насильства, жорстокого поводження;

– діти, батьки або особи, які їх заміняють, померли, безвісно відсутні;

– діти, переміщені із тимчасово окупованої території, або району проведення бойових дій;

– інші діти, які за різних обставин певний час не можуть перебувати у власній сім’ї або їхні батьки чи особи, які їх заміняють, не можуть піклуватись про них.

Одночасно під патронат в одну сім’ю можуть бути влаштовані діти (незалежно від їх кількості), які є братами – сестрами, або які до влаштування під патронат проживали в одній родині.

Оптимальний термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя визначається відповідно до індивідуальних потреб дитини, виявлених обставин та їх впливу на стан дитини та не повинен перевищувати  3-х місяців. В особливих випадках за рішенням органу опіки та піклування термін перебування під патронатом може бути подовжений, однак загалом не повинен бути більшим за 6 місяців.

Оплата послуг патронату над дитиною складається з:

  • Соціальної допомоги на утримання влаштованої під патронат дитини обсягом 2,5 прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на місяць, для дітей з інвалідністю – 3,5 прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на місяць: З 01.07.2022 року для дітей віком від 0-6 років – сума становить 5502,50, на дітей від 6-18 років – 6860.
  • Грошового забезпечення за надану патронатним вихователем послугу в розмірі 5-ти прожиткових мінімумів для працездатних осіб: з 01.07.2022 року – сума становить 13000 грн.

Запрошуємо  до  співпраці усі  небайдужі родини, які готові поділитися сімейним теплом з дітьми, які мають ризик залишитися без батьківського піклування та потребують тимчасової підтримки.

За консультацією та більш детальною інформацією звертайтеся до служби у справах дітей Пулинської селищної ради за адресою: смт. Пулини, вул. Незалежності, 13,  ІІ поверх, ліве крило.

Служба у справах дітей

Пулинської селищної ради

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь