Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Як отримати компенсацію на оплату комунальних послуг за безкоштовний прихисток ВПО?

Дата: 10.06.2022 09:24
Кількість переглядів: 550

Після вторгнення російських військ на територію нашої країни багато українців були вимушені покинути свої домівки та переміститися до безпечних регіонів. Громадяни України, які виявили бажання надати безкоштовний прихисток внутрішньо переміщеним особам зможуть отримати від держави компенсацію витрат за тимчасове розміщення (ВПО), які перемістилися у період воєнного стану. Про це розповідає юристка Ольга Гелемей.

Кому  надається компенсація?

Компенсація надається фізичним особам — громадянам України віком від 18 років, які є власниками жилих приміщень або їх представниками, наймачами (орендарями) житла державної або комунальної власності, спадкоємцями, які прийняли спадщину і безоплатно розміщували в цих приміщеннях внутрішньо переміщених осіб, крім членів своєї сім’ї для покриття понесених ними витрат, пов’язаних з розміщенням внутрішньо переміщених осіб. (Постанова КМУ від 19.03.2022 №333 «Про затвердження Порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану»)

Куди необхідно звернутись?

Для отримання компенсації особа, що розмістила внутрішньо переміщених осіб, не пізніше ніж протягом п’яти днів з дня закінчення звітного місяця подає до виконавчого органу сільської, селищної, міської ради, відповідної військової адміністрації за місцем розташування жилого приміщення відповідну заяву.

Заява подається в паперовій формі або в електронній формі (на електронну адресу виконавчого органу). Така заява розглядається протягом п’яти робочих днів з дня її отримання. Перебіг п?яти робочих днів розпочинається з дня, що настає за днем отримання заяви.

Які потрібно подати документи?

У разі подання заяви в паперовій формі особа, що розмістила внутрішньо переміщених осіб, пред’являє:

  • документ, який посвідчує його особу;
  • документ, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням, або документ, що підтверджує повноваження представника власника;
  • копії паспорта громадянина України або свідоцтва про народження внутрішньо переміщеної особи та реєстраційних номерів облікових карток платників податків ВПО.

У разі відсутності оригіналів документів у внутрішньо переміщених осіб подаються копії вищевказаних документів.

Якщо заява подається в електронній формі до неї додаються електронні копії (фотокопії):

  • документа, який посвідчує особу, що розмістила внутрішньо переміщених осіб;
  • документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням, або документа, що підтверджує повноваження представника власника.

Протягом строку розгляду заяви уповноважені особи виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради відповідної військової адміністрації проводять перевірку наведених у заяві особою відомостей з відвідуванням (у разі потреби) місця розміщення внутрішньо переміщених осіб, зокрема з метою перевірки факту такого розміщення, його безоплатності, кількості розміщених осіб та умов їх проживання, документів, що встановлюють особу (паспорта громадянина України або свідоцтва про народження внутрішньо переміщеної особи, зокрема електронних документів, довідки взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, документів, що підтверджують приналежність до вразливих груп населення або їх соціальний статус).

Підставами для відмови у виплаті компенсації є встановлення факту надання у заяві недостовірної інформації.

Який розмір компенсації?

Сума компенсації розраховується з урахуванням кількості днів, протягом яких житлове приміщення надавалося для розміщення внутрішньо переміщеної особи (далі — людино-день), з дня розміщення внутрішньо переміщених осіб, але не раніше дати включення до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб, інформації про розміщення внутрішньо переміщеної особи у відповідному жилому приміщенні.

Кількість людино-днів визначається шляхом додавання кількості внутрішньо переміщених осіб, які проживали у житловому приміщенні, наданому для розміщення внутрішньо переміщених осіб, в кожний день місяця.

Сума компенсації за кожен людино-день визначається на рівні 14,77 гривні.

Загальна сума компенсації власнику жилого приміщення визначається шляхом визначення добутку загальної кількості людино-днів на суму компенсації за кожен людино-день.

Наприклад:

1 особа проживає протягом 30 днів — 1*30*14.77 = 443,10 грн.

Якщо проживає сім’я з 3 осіб — 3*30*14.77 = 1329,30 грн.

З яких джерел здійснюються виплати компенсацій? 

Компенсація здійснюється за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів виключно у безготівковій формі за зазначеними у заяві банківськими реквізитами до 20-го числа місяця з дня закінчення звітного місяця за умови відсутності заборгованості власника житлового приміщення за житлово-комунальні послуги.

Факт відсутності заборгованості за житлово-комунальні послуги особа, що розмістила внутрішньо переміщених осіб, підтверджує своїм підписом, що проставляється у заяві про отримання компенсації.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь