Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Велосипед і безпека: правила для тих, хто сідає за кермо

Дата: 03.06.2022 12:21
Кількість переглядів: 480

Щороку, 3 червня, відзначають Всесвітній день велосипедистів  - людей котрі з-поміж усього різноманіття транспорту обрали для себе дуже тихий, надійний, економний, корисний для здоров'я і екологічний засіб пересування.

У цей день вважаємо за необхідне нагадати Правила руху для велосипедистів, оскільки велосипедист, що рухається проїзною частиною, є повноправним учасником дорожнього руху! Він, відповідно, зобов'язаний знати й дотримуватися Правил дорожнього руху, щоб його маневри на дорозі  були передбачуваними й зрозумілими іншим учасниками дорожнього руху.

  1. Рухатися по проїзній частині на велосипедах дозволяється особам, що досягли 14-річного віку.
  2. Велосипед повинен мати справні гальма, звуковий сигнал, бути обладнаним світловідбивачами: спереду білого, позаду червоного, по боках жовтогарячого кольору.
  3. Велосипедисти повинні рухатися по велодоріжках, а якщо їх немає — по крайній правій смузі проїзної частини, в один ряд (також можна їздити по узбіччю).
  4. Якщо велосипедна доріжка перетинає дорогу поза перехрестям, велосипедисти мають поступитися дорогою іншим транспортним засобам, що рухаються по дорозі.
  5. Для руху по проїзній частині, колони велосипедистів мають бути розділені на групи (до 10 велосипедистів у групі) з дистанцією 80–100 м між групами. 
  6. Велосипедисти у групах повинні їхати один за одним, щоб не заважати іншим учасникам дорожнього руху.
  7. Під час руху по проїзній частині, перед зупинкою, перестроюванням, поворотом або розворотом велосипедисти зобов'язані подавати попереджувальні сигнали:
  • поворот або перестроювання праворуч: витягнута права рука;
  • поворот або перестроювання ліворуч: витягнута ліва рука;
  • зупинка: піднята догори будь-яка рука.

Сигнал лівого повороту також рекомендується подавати при об’їзді автомобіля, що припаркований з правого краю смуги. Подавати сигнал рукою варто завчасно і припиняти безпосередньо перед виконанням маневру. При їзді у групі, знаки першим подає ведучий, а члени групи їх негайно повторюють.

  1. Велосипедисти можуть перевозити тільки такі вантажі, які не заважають керувати велосипедом і не створюють перешкод іншим учасникам дорожнього руху.

Велосипедистам забороняється:

  1. Їздити, не тримаючись за кермо, знімати ноги з педалей.
  2. Під час руху триматися за інший транспортний засіб.
  3. Перевозити пасажирів, крім дітей у віці до 7 років (їх перевозять на додатковому сидінні, обладнаному надійно закріпленими підніжками).
  4. Рухатись по тротуарах і пішохідних доріжках (крім дітей до 7 років на дитячих велосипедах під наглядом дорослих).
  1. Рухатися по дорозі в темний час доби (і/або в умовах недостатньої видимості) без включеної фари й світловідбивачів.
  2. Їздити по зустрічній смузі.
  3. Буксирувати велосипеди.
  4. Буксирувати причеп, не передбачений для експлуатації з велосипедом.

ПОРАДИ ТА РЕКОМЕНДАЦІЇ

  1. Ніколи не ведіть телефонних розмов під час руху по проїзній частині. Якщо потрібно відповісти на дзвінок — зупиніться.
  2. Не їздіть по проїзній частині з увімкненим плеєром і в навушниках.
  3. Встановіть дзеркало на шолом/руль. Дзеркало дозволяє оцінити стан трафіку позаду, побачити автомобіль «на хвості» та інші «неприємності»,не випускаючи з уваги обстановку попереду. Дзеркало на шоломі краще — через більші можливості огляду.
  4. Проїжджаючи повороти, розвилки й зупинки громадського транспорту, переконайтеся, що ніхто не намагається проскочити ліворуч або право руч від вас. Перший раз оцініть обстановку за 100 м до повороту, розвилки чи зупинки, другий раз — на відстані, достатній, щоб знизити швидкість до розвилки чи зупинки.
  5. Подавайте зрозумілі іншим сигнали у випадку виникнення невизначеної ситуації.
  6. Будь-яка перепона на вашому шляху — привід для гальмування, але аж ніяк не для різкого маневру. Зустрівши перепону — гальмуйте і проїжджайте її повільно, а не маневруйте по смузі.
  7. Під час проїзду піску, калюж, трамвайних/залізничних колій міцно тримайте кермо — якщо воно буде ходити вільно, ви можете впасти.

Бережіть себе та завжди пам’ятайте, що правильна їзда на велосипеді зробить вашу поїздку корисною і безпечною!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь