Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

В Україні створено національний портал для документування військових злочинів РФ

Дата: 09.04.2022 11:38
Кількість переглядів: 265

З початку повномасштабної агресії Російської Федерації проти України Офіс Генерального прокурора щоденно докладає зусиль для притягнення до відповідальності керівництва та військовослужбовців держави-агресора, винних у скоєнні міжнародних злочинів, а також уживає заходів щодо відновлення справедливості та припинення подальших порушень міжнародного гуманітарного права.

З метою належної фіксації та документування воєнних злочинів і злочинів проти людяності, вчинених російською армією в Україні, Офісом Генерального прокурора створено ресурс warcrimes.gov.ua – головну державну платформу для збору доказів.

На відповідному вебсайті кожен, використовуючи покрокову інструкцію, може швидко за чітким і зрозумілим алгоритмом подати інформацію з фото- і відеодоказами про злочини, свідком чи потерпілим від яких стала особа. Система гарантує повний захист персональних даних.

За менш ніж місяць функціонування платформи громадяни вже подали майже 5 тисяч матеріалів, що підтверджують факти скоєння російською федерацією міжнародних злочинів. Прокурори щодня працюють над тим, щоб оформити докази відповідно до міжнародних стандартів.

У майбутньому зібрана інформація буде використана Офісом Генерального прокурора для підтримання обвинувачення в Міжнародному кримінальному суді, українських судах і спеціальному міжнародному трибуналі після його створення. Окрім цього, акумульовані матеріали надаватимуться Міністерству закордонних справ України, з метою скерування у Міжнародний суд ООН і Міністерству юстиції України для представлення позиції в Європейському суді з прав людини.

Отже, міжнародний стандарт збору доказів, конфіденційність, захищеність заявників – це ключові характеристики та принципи функціонування платформи warcrimes.gov.ua.

Для повного та всебічного документування воєнних злочинів держави-агресора Офіс Генерального прокурора потребує максимального залучення потенційних свідків і потерпілих. Багато з них були змушені переселитися із зони активних бойових дій на захід України та могли б допомогти у фіксації кримінальних правопорушень.

Тому закликаємо кожного, хто є потерпілим або був свідком вчинення рашистами злочинів проти українців, всебічно сприяти фіксуванню цих даних на платформі warcrimes.gov.ua.

Бережіть себе! Збережемо Україну!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь