Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Що таке «ядерна валізка» та який принцип її дії?

Дата: 19.03.2022 12:51
Кількість переглядів: 229

Війна з Росією змусила багатьох людей замислитися про можливу ядерну загрозу. Центр протидії дезінформації при РНБО України пояснює, що таке «ядерна валіза», який її принцип дії та чому Путін не може самостійно натиснути «червону кнопку».

«Ядерна валіза» - це спеціальний переносний пристрій, що зберігає коди для приведення в дію ядерного арсеналу, який завжди є у вищих політичних та військових керівників держав. «Валіза» здійснює зв'язок зі спеціалізованими центрами запуску.

Вперше ідея «ядерної валізи» з’явилася в США під час Карибської кризи. Російська варіація «ядерної валізи» була введена в експлуатацію в 1983 р. як портативний абонентський термінал (кодова назва «Чегет») автоматизованої системи управління стратегічними ядерними силами «Казбек». Російська «валіза» має вигляд кейсу, вміст якого є державною таємницею. Проте вміст старих модифікацій не приховується, і вони навіть є у музеях. 

Що ж до самого принципу роботи «ядерної валізи», то вона, на відміну від загального уявлення, не є універсальним пультом запуску та контролю ракет. Це лише передавач сигналу від президента та перших осіб до компетентних відомств та далі за ланцюгом до самого центру запуску. «Валізи» розміщені у Верховного Головнокомандувача, Міністра оборони та Начальника Генерального штабу. Ключ зберігається у офіцера-оператора.

Тобто «Червоної кнопки» в традиційному уявленні не існує – підтвердити передачу сигналу президентом має не лише Міністр оборони, а й Голова Генштабу. Більше того, наскільки відомо, на відміну від США навіть рішення всіх трьох не є достатнім для застосування ядерної зброї. Систему «Казбек» повинні перевести в бойовий режим з головного центру попередження про ракетний напад, підтвердивши факт початку ядерної атаки противника. 

Висновок: хоча навіжений диктатор і має доступ до «ядерної валізи», проте одноосібно скористатися нею і наражати на небезпеку увесь світ він не зможе.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь