Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту - нагадування про всесвітню трагедію

Дата: 27.01.2022 14:32
Кількість переглядів: 414

«Євреїв все ведуть без кінця.

Люди ховають їх, але німці їх знаходять і забирають.

І до цього часу чути стрілянину в Бабиному Яру».

Ірина Хорошунова. «Перший рік війни» 

 

Сьогодні в Україні і світі відзначають Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.  У цей скорботний день світова спільнота не тільки згадує жертв людиноненависницької політики, але й засвідчує прагнення до боротьби з антисемітизмом, расизмом та всіма іншими формами нетерпимості, які можуть призвести до цілеспрямованого насилля щодо окремої групи людей.

День пам’яті жертв Голокосту – це нагадування про всесвітню трагедію, про масове вбивство євреїв та незліченні жертви з числа представників інших національних спільнот у всіх європейських державах, безпрецедентний злочин проти людства. 

Дата 27 січня – не випадкова. Саме у цей день в 1945 році війська 1-го українського фронту увійшли до нацистського табору смерті Аушвіц. Цей табір став у сучасному світі символом нацистських злочинів.

1  листопада 2005 року Генеральна асамблея ООН прийняла Резолюцію № 60/7, співавторами якої виступили 100 держав, в пам’ять про жертв нацистського терору під час Другої світової війни і визнання Голокосту – наймасовішим вбивством, жертвами якого стали приблизно 6 мільйонів євреїв і багато людей інших національностей.

Україна на державному рівні приєдналася до відзначення цієї міжнародної дати у 2012 році, хоч і була однією з шести країн-ініціаторів ухвалення документа ООН.

З метою збереження пам’яті про невинно закатованих, нагадування про необхідність виховання толерантності, терпимості й поваги до прав людини, щоб убезпечити майбутні покоління від повторення ганебних помилок та страшних злочинів минулого, у бібліотеці Пулинської селищної ради створено тематичну виставку-факт «Пам'ятати…».

У цей день скорботи й пам’яті ми приєднуємося до загальної печалі й висловлюємо свої співчуття  втраті, ім’я якої Голокост. Кров мільйонів невинних людей не дає нам права забути про одну з найбільших трагедій XX століття… Ми пам’ятаємо…

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь